Плевнелиев: БСП, ДПС и "Атака" подкрепят кабинета "Орешарски" 20.06 | 16:41

Президентът обобщи заседанието на КСНС

От Филипа Тодева

БСП, ДПС и "Атака" подкрепят категорично мерките на кабинета на Пламен Орешарски и не са съгласни за нови предсрочни избори, каквото е искането на ГЕРБ. Това обяви след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев.

Той посочи, че бившите управляващи отново са заявили, че ще ходят в пленарната зала, колкото за гласуването на Изборния кодекс.

Различията и скандалите бяха най-отчетливи за днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. В крайна сметка след 6-часово заседание стана ясно, че единственото, за което лидерите на партиите се разбраха, е отлагането на дебата за реформата в сектор сигурност.

Причината е, че на днешното заседание не са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, представители на ВКС, НРС, НСО и др. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че съвсем скоро ще бъде свикан КСНС, на който да се обсъдят законодателните промени. "Дотогава няма да се правят промени на парче", увери държавният глава. Президентът отбеляза, че на новия КСНС ще се търси сближаване на позициите.

Донякъде общи позиции представителите на политическите сили имат за това, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Президентът апелира затова всички протести да минават по законов ред. Той призова институциите за диалог с недоволните.

Друго, за което партиите са се разбрали, според президента, е промяна на Изборния кодекс в по-либерален.

Президентът посъветва Пламен Орешарски този път да не бърза с избора за председател на ДАНС.

Той смята, че трябва да има дебат и изслушване на кандидатите. "Да се чуе мнението на професионалните общности и на евроатлантически партньори", поиска още той.

Като цяло неговото обобщение е, че нищо добро не ни чака, ако няма радикална промяна по отношение на политическите фигури.

Президентът коментира и днешните скандали на заседанието на КСНС.

"Дори в най-тежките за държавата моменти, когато политическите страсти са стигали точката на нетърпимост, консултативният съвет е бил опора... като президент няма да позволя в една трудна и тежка за страната ситуация да се подхожда само партийно", каза още той.

Водещи

Най-четени