Плевнелиев: Банкова криза в България няма 29.06 | 18:30

Приключиха политическите консултации при президента

От iNews.bg

Политическите партии и институциите декларират решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си във връзка с позицията на политическите партии и институциите, участващи на консултациите при държавния глава.

"Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковеите институции в България са сигурни", посочи президентът.

Той добави, че банките ще продължат да работят в нормален режим.

"Валутният борд е непоклатим. Банкова криза няма. Има криминална атака", категоричен е Росен Плевнелиев.

Осигурени са всички мерки за гаранмтиране банковата сисма на страната, стана ясно още от думите на държавния глава.

"Разполагаме с достатчъно средства и механизми, за да се справим с опитите за дестабилизация. Предприемат се всички необходими мерки за банковата стабилност на страната", каза Плевнелиев.

Той подчерта отново, че банковата система е стабилна и добре капитализирана. По думите му виновните за паниката от последните дни трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

"Очакваме правоохранителните органи да прояват решителност и скоро да имаме резултати", каза държавният глава.

Относно политическата ситуация в България Плвнелиев каза, че предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври. Той посочи, че в рамките на 42-то Народно събрание не може да бъде съставено друго правителство.

"Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август. Оставката на това правителство ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство", каза още Росен Плевнелиев.

Водещи

Най-четени