Плевнелиев: Важно е да има евросредства за наука и образование 26.11 | 14:11

Обсъжда се дали да има или не ОП "Наука и образование" в периода 2014-2020 г.

От Андриян Георгиев

Важно е за България да има Оперативна програма "Наука и образование" в следващия програмен период (2014 - 2020 г.). Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на седмица, посветена на информационните технологии  в Техническия университет в София.

Държавният глава изрази притеснение от дебата, че може би няма да има такава оперативна програма в следващия програмен период.

"Искам да окуража правителството да обърне внимание и да програмират следващите еврофондове така, че да има самостоятелна ОП "Наука и образование". Това ще се фокусира, това ще помогне на най-важното в България – на таланта и на моженето", посочи президентът. 

По думите му държавите, които ще просперират в XXI век, са тези, които използват най-силното оръжие - талантът и предприемчивостта. 

Според държавния глава България е индустриална сила и благодарение на визията и на планирането чрез "България 2020” можем да се позиционираме като най-успешните и най-силните в региона. Той подчерта, че за това ни трябва валутата на бъдещето, а тя е човешкото знание. 

Дискусията, организирана от уеб-издателството Академика БГ, ще даде възможност за непосредствен контакт на млади хора с техни потенциални работодатели в областта на информационните и комуникационните технологии.

Ще бъдат представени и добри практики в разработката на технологични новости с участието на студенти. 

Водещи

Най-четени