Плевнелиев: Всяка държава трябва да има "гореща точка" 27.09 | 09:33

Гърция започва строежа на пет „горещи точки“ за прием на бежанци

От iNews.bg

Правото на убежище е основно човешко право. Решението на бежанската криза е в общоевропейско решение.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с българската общност в Ню Йорк в сградата на Генералното консулство, цитиран от БГНЕС.

В изказването си пред българската общност и в присъствието на вицепремиера Румяна Бъчварова, външния министър Даниел Митов и еврокомисаря Кристалина Георгиева, президентът отбеляза, че се гордее как в България всички религиозни общности живеят в мир и разбирателство, а доказателство за това е, че в радиус от 200 метра в центъра на София се намират и православен храм, и джамия, и синагога.

"Всяка една държава членка би следвало да има гореща точка", добави президентът.

Не може само да прехвърляме топката от един на друг. Трябва единство за справяне с бежанската криза, посочи Плевнелиев. България е единствената държава, която спазва правилата – не затваряме и не отваряме граници, жп гари, не превозваме хора без документи, всеки, който влезе в България бива регистриран, продължи държавният глава. Плевнелиев изнесе данни, че едва около 22-26% от младите българи напускат страната, за да търсят реализация в чужбина, в Гърция този процент 70, а в Ирландия – 55%.

Не е важно само законите да бъдат добри, важно е те да бъдат прилагани правилно, затова и ролята на гражданското общество е много важно. "Там, където няма силен граждански контрол, има силна олигархия", заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев призова съгражданите ни зад океана да гласуват на референдума на 25 октомври и отново изрази съжаление, че Народното събрание е отхвърлило два от предложените от него три въпроса за референдум.

Вчера гръцкото правителство започна осъществяването на решението си за изграждане на пет "горещи точки" по приемане на бежанци, съобщи БНР.

Те ще бъдат създадени на островите, върху които се оказва силен натиск от бежанската вълна. Това са Лесбос, Хиос, Самос и Лерос. "Гореща точка" ще има и на пристанището в Пирея, където ежедневно пристигат хиляди бежанци от островите.

 

Създаването на "горещи точки" по гръцките острови се приема с удовлетворение от местната власт и от жителите. В приемните центрове ще се ускори обработката на документи с активната помощ на службата за бежанци. На място ще се взема решение кои от пристигащите мигранти имат право на бежански статут. Засилва се също участието на силите по охрана на европейската граница Фронтекс.

Водещи

Най-четени