Плевнелиев: Гордея се, че съм първият български президент - домакин на вечеря ифтар 07.06 | 05:39

Държавният глава за поредна година събра духовните водачи в държавата послучай Рамазан

От iNews.bg

"Гордея се, че съм първият български президент - домакин на вечеря-ифтар. Горд съм, че създадох традицията, заедно с представители на различните вероизповедания в страната, политици, дипломати и общественици, всички заедно да честваме свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Горд съм и с това, че съм първият български президент, който редовно посещава българското мюфтийство като знак на уважение и споделена съдба".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посрещането на представители на различни мюсюлмански религиозни водачи и български политици на тържествената вечеря-ифтар в Националния исторически музей в рамките на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде БГНЕС.

Държавният глава изрази и надежда тази традиция да продължи при следващия президент, без значение от политическата партия, която го е излъчила.

"Светът се променя пред очите ни. Изправени сме пред рекорден брой кризи. Милиони хора, търсещи убежище от ужаса на войната, се надяват да получат сигурно убежище в Европа. Разширяващите се зони на конфликти принудиха десетки милиони да напуснат домовете си. За съжаление, видяхме и грозното лице на тероризма. Неведнъж на насилието е отвръщано с още по-голямо насилие. Тук на Балканите помним ужасни конфликти, причинени от междуетническо и верско противопоставяне", изтъкна в речта си президентът.

Според Плевнелиев през годините на демокрация българският народ е преоткрил изконните си традиции на толерантност и споделеност.

Той припомни, че София събира на едно място различни храмове и че хора от различни религии в страната се обединяват срещу несгодите и си помагат, независимо от вярата си. Има обаче "неблагоразумни политици, които използват езика на омразата и работят за дестабилизация като противопоставят различни групи от обществото", добави президентът. Главният мюфтия Мустафа Хаджи благодари на държавния глава за това, че споделят първия ифтар от месец рамазан.

"Тази вечер имаме привилегията да сме свидетели на откровен пример за обединение на всички български граждани, което е и правилният път за утвърждаване на обичта към родината", каза Хаджи.

 

Според него ифтарът тази вечер е послание към всички български граждани да се отнасят добре един към друг и да бъдат заедно както в радостни, така и в трудни моменти. "Единството не е нещо ново в България, но е важно да продължим по този път", заяви мюфтията. И напомни, че "взаимното уважение води до просперитет".

Водещи

Най-четени