Плевнелиев: Два пъти повече българи са правили дарения през 2015 г. 19.11 | 20:45

Президентът призова семействата да учат децата си от малки на съпричастност

От iNews.bg

Двойно по-голям в сравнение с 2014 г. е броят на българите, направили дарения за различни каузи тази година. 38% от обикновените граждани са участвали в дарителски инициативи през 2015 г., включително и с SMS, докато през 2014 г. са били 27%. Увеличават се даренията от фондациите и физическите лица.

Това показва Световният дарителски индекс за 2015 г., обяви президентът Росен Плевнелиев с словото си на церемонията по нараждаването на най-голям корпоративен дарител у нас. Президентството е домакин на събитието за четвърта поредна година, предаде БГНЕС.

Държавният глава определи тенденцията за дарителство у нас като много позитивна. В същото време обаче за втора година се отчита спад в обема на даренията от страна на бизнеса.

"Затова вече е време да се говори за устойчивост на процеса. Трябва да се посочват добрите практики - компаниите да създават собствени фондации. Дарителството и съпричастността са ценности, които се възпитават с постоянство. Почитта към дарителите вече е традиция в страната, а тези компании пишат историята на дарителството у нас. Заедно създаваме нови стандарти на социално-отговорно отношение”, заяви президентът.

"Дарителството е съпричастност и отговорност към всяко човешко същество, изпаднало в нужда. Дарителството е желание за промяна чрез добро и подкрепа на социално значими каузи. Дарителството изисква постоянство и посветеност. То е кауза и начин на живот", отбеляза Росен Плевнелиев.

 

Той връчи наградите в категория "Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие" на българския клон на "Samsung Electronics" за програмата "Trends of Tomorrow".

Водещи

Най-четени