Плевнелиев: Държавата да подкрепя спорта, защото изгражда патриотизъм и национално самочувствие 20.08 | 11:12

И в бъдеще ще имаме поводи да се гордеем с постиженията на българските спортисти, каза той пред олимпийците ни

От iNews.bg

Държавата трябва да подкрепя спорта, защото той изгражда патриотизъм и национално самочувствие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в олимпийското студио на БНТ в Рио де Жанейро. По покана на Международния олимпийски комитет, държавният глава е на работно посещение в Бразилия за участие в церемонията по закриването на 31-ите Летни олимпийски игри.

Президентът пожела на атлетите ни повече самочувствие и вяра в собствените възможности. "В българския спорт има шампиони не само от нацонална, но и от световна величина и съм убеден, че и в бъдеще ще имаме поводи да се гордеем с техните постижения", подчерта държавният глава. Росен Плевнелиев благодари на Елица Янкова, която спечели бронзовото отличие в олимпийския турнир по свободна борба в категория до 48 килограма, както и на Ивет Лалова, която достигна финала в спринта на 200 метра. "Трябва да бъдем още по-амбициозни и да се опитаме да надскочим възможностите си", добави президентът.

Държавният глава припомни също така, че България е една от първите страни, подкрепили възраждането на олимпийските игри преди повече от век, и днес продължава да бъде активен участник в МОК и да работи за бъдещето и успехите на олимпийското движение. "Естествено е българите да желаят да бъдат съпричастни и да очакват повече успехи", заяви Росен Плевнелиев.

В четвъртък държавният глава посети олимпийското градче в Рио де Жанейро и пожела успех на спортистите ни, които предстои да представят България в различни спортни дисциплини. Президентът пожела и на "златните момичета" от ансамбъла по художествена гимнастика да представят страната ни по най-достоен начин. Българските алетки подариха на държавния глава талисмана на 31-ите Летни олимпийски игри – Винисиус.

По-късно президентът Росен Плевнелиев посети Международния телевизионен център на Олимпиадата, който е "технологичното сърце" на Игрите, както и демонстрационна зала на "телевизия на бъдещето".

Водещи

Най-четени