Плевнелиев: ЕС трябва да докаже, че може да следва обща политика за справянето с миграционния натиск 08.09 | 18:30

Позицията подкрепи и вицепремиерът и министър на външните работи на Кралство Белгия Дидие Рейндерс

От iNews.bg

Миграционният натиск изправя пред сериозно изпитание европейските държави и ЕС трябва да докаже, че е способен да взима общи решения и да следва обща политика за справянето с този въпрос. Това беше позицията на президента Росен Плевнелиев и на вицепремиера и министър на външните работи на Кралство Белгия Дидие Рейндерс, които разговаряха днес на "Дондуков" 2. Двамата бяха единодушни, че е необходима солидарност между европейските държави и че ЕС трябва да засили контрола върху външните си граници.

"През последните години България беше изправена пред безпрецедентен миграционен натиск. Страната ни не разполага с големи икономически възможности, но въпреки това вложи много средства за настаняването и интеграцията на хилядите хора, които потърсиха спасение у нас от войната в Сирия", заяви държавният глава.

България е решена да приеме адекватно законодателство, което да позволи ефективното противодействие на корупцията и организираната престъпност, увери държавният глава. Дидие Рейндерс посочи, че европейските партньори очакват напредък в предприетите реформи за укрепване на капацитета на правоохранителните институции в България, което ще доведе и до напредък в процеса на присъединяване на страната ни към Шенген.

Възможностите за насърчаване на двустранните търговско-икономически отношения и за увеличаване на белгийските инвестиции в България, също бяха сред акцентите по време на срещата. През 2014 г. стокообменът между двете държави достига 1.45 млрд. евро, а износът на България бележи ръст от 43% в сравнение с 2013 г. Общият обем на белгийските инвестиции у нас за периода 2005-2014 г. е в размер на 1039 млн. евро и по думите на президента Плевнелиев съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в енергетиката, транспорта, производството на храни и туризма. Компании от Белгия проявяват интерес и към инвестиции във водния сектор у нас.

Президентът Плевнелиев и вицепремиерът Рейндерс подчертаха отличното двустранно сътрудничество в сферите на отбраната и сигурността. На срещата беше потвърдена готовността на двете държави за активизиране на партньорството между специалните служби в борбата срещу тероризма и нелегалния трафик на хора.

По време на срещата президентът Плевнелиев призова регионът на Югоизточна Европа да остане във фокуса на европейския дневен ред, за да не се допусне дестабилизация на Балканите. Държавният глава отново подчерта, че перспективата за европейска интеграция е единственият двигател за позитивна промяна в Югоизточна Европа и изисква неотклонен ангажимент от страна на европейските държави и институции.

 

Водещи

Най-четени