Плевнелиев: Не сме най-корумпираните! 20.09 | 20:23

Но е време да се преборим с корупцията по високите етажи, заяви президентът

От Филипа Тодева

"Време е България да се пребори и с корупцията по високите етажи на властта. Този проблем съществува, но не трябва постоянно да се самообвиняваме, че сме най-корумпираните, защото не сме, подчерта още Росен Плевнелиев

"Време е България да се пребори и с корупцията по високите етажи на властта. Този проблем съществува, но не трябва постоянно да се самообвиняваме, че сме най-корумпираните, защото не сме, и доказателство за това е доброто управление на еврофондовете през последните години”, каза Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Пловдив.

Президентът добави, че обществото ни продължава да очаква разкрити и наказани за корупция и това е разбираемо.

"Очаквам новият Висш съдебен съвет наистина да постави корупцията по високите етажи на властта на фокус не само на думи, но и на дела”, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че приема решението на Народното събрание за създаването на анкетна парламентарна комисия, която да проучва случаи на корупция.

"Разбира се, тази комисия трябва да работи прозрачно и се надявам нейната дейност да не бъде политизирана. Тя трябва да съсредоточи своите експертни възможности върху конкретни проблеми”, каза президентът Плевнелиев.

"България е много активен член в програмата за Дунавската стратегия и несъмнено това е един от приоритетите на страната ни. Наша е и идеята Дунав като основен транспортен коридор да получи подкрепа от новия Механизъм за свързване на Европа”, каза още президентът.

Той посочи, че в следващите години транспортният трафик по река Дунав може да се удвои. За целта са необходими 1.5 млрд. евро и страната ни се надява, че те ще бъдат осигурени, тъй като 14 държави от Дунавския регион имат интерес това да се случи.

Водещи

Най-четени