Плевнелиев: Не съм се променил, добър съм по душа 22.11 | 13:11

Президентът увери, че не е под ничия сянка и отново "скръцна със зъби" на македонците

От Филипа Тодева

Аз съм един много търпелив човек, добър човек по душа, но имам кауза, стойности и ценностна система, това си пролича и с казуса "Марковска". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при изнасянето на публична лекция, предаде БТА.

"Не съм се променил, не съм под сянката на никой и не считам, че който и да било в тази държава би могъл да прави сянка на когото и да било", коментира държавният глава.

За пореден път той призова македонците да спрат антибългарската си кампания, като ги предупреди, че подкрепата на България не е безусловна.

"Когато в България се грижим за всеки камък, оставен от византийци, търсим и други народи, стремим се да запазим културно-историческото наследство за бъдещите поколения, на 200 километра от нас тече проект "Скопие 2014”, отбеляза президентът. Той подчерта, че очаква декларацията за добросъседство, която е подписана преди много години от България и Македония, да се спазва. Но призна, че за съжаление, този документ не се спазва.

В същото време Росен Плевнелиев подчерта, че се гордее с членството на България в ЕС и определи това като най-голямото постижение на страната ни от последните 20 години, предаде агенция "Фокус". 

"На този ден, преди 13 години, един велик президент и вдъхновяващ световен лидер, каза в центъра на столицата, пред стотици българи: "Искам да си припомните с какво се разделихте - с една полицейска държава”. Този велик президент се казва Бил Клинтън. Преди 10 години, на същия този ден, в същия час, Джордж Робъртсън, генералният секретар на НАТО, предложи да се приеме България в НАТО. С амбицията на един човек, България успя да стане достоен член на НАТО – Соломон Паси", каза Плевнелиев.

Според него са необходими повече инвестиции в България. "Днес 85% от инвестициите в България са в производствени фабрики, това е знак, че нашата икономика се преструктурира", обясни президентът.

Като сериозен проблем за институциите у нас президентът очерта негативната демографска картина.

По думите на Плевнелиев - трябва да възприемем политики, които да върнат нашите сънародници в България, както и да привлечем талантливи компетентни хора от другите страни. Президентът посочи, че един от основните проблеми, с които ще се сблъска България през 2021 година, ще е именно демографската криза. По негови думи, трябва да се вземат всички адекватни мерки за стимулирането на раждаемостта.

Водещи

Най-четени