Плевнелиев: През 2013 г. всички лидери ме изоставиха 18.06 | 16:05

И той трябвало сам да прави служебно правителство, изрева президентът

От iNews.bg

"През 2013 г. бях оставен в пълна изолация, всички политически лидери ме изоставиха и аз трябваше сам да правя служебно правителство."

По този начин президентът Росен Плевнелиев се изжалва за номинациите за служебно правителство. По думите му било рано да се говори за такова, както и че за него не били важни точните кандидатури, а подходът.

"Аз ще бъда на висотата на своята отговорност, ще нося отговорност пред президентската институция, пред Конституцията и пред нацията и с подхвърляне на кандидатури няма да стане. Ще посоча министър-председателя и ще сложа подписа си за всеки един от министрите. Аз съм президент, но съм и инженер - свикнал съм да си върша работата добре и като пипна нещо, да го направя да работи по-добре, а не да го развалям", закани се Плевнелиев, който посети Раковски.

Освен това президентът апелира към всеки един от политическите лидери да не развалят вече постигнатото, с повече смирение и уважение към гражданите и към общата надежда и желание за стабилност в държавата, да работят за стабилност. Така той се измъкна от отговора на въпроса за сутрешния скандал в парламента около прегласуването на Закона за МВР.

Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов скъса част от споразумението от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и обяви "война до дупка" и "реваншизъм" на БСП и ДПС.

Ако политическите лидери отново се върнат към агресия и политическо противопоставяне, всеки един от тях ще плати много висока политическа цена, предупреди Росен Плевнелиев. Той посочи, че вчерашният Консултативен съвет по национална сигурност е изключително важен за нацията.

"Ние видяхме промяна в подхода преди и след КСНС - в дните преди него политическите лидери в България се замерваха с противоречиви изказвания и дати за избори. В деня на КСНС те бяха национално отговорни, единни, имаше диалог, имаше разум и разбирателство", заяви държавният глава.

Той отбеляза, че Консултативният съвет е задал посока на "разум и диалог, а не на политическо противопоставяне, посока на сътрудничество, а не на късане на каквито и да било инициативи и документи".

"Държавният глава не може да каже на парламента кои закони още трябва да минат в оставащите дни на мандата му, не мога да кажа на правителството коя точно да бъде кандидатурата за еврокомисар, или какво точно да правят по "Южен поток", при положение че тръбите вече са на пристанището в Бургас. Затова и правителството, и парламентът трябва да бъдат на висотата на своята отговорност", зажалва се Росен Плевнелиев.

По повод на идеята за референдум, в който гражданите да решат дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път, президентът каза, че не вижда нищо лошо в това да се пита народът.

"Радвам се, че инициативен комитет, под ръководството на проф. Георги Близнашки и с подкрепата с над 570 000 подписи на български граждани, събрани в много кратък период от време, подкрепи и даде решителен ход на президентската инициатива", изтъкна Плевнелиев. Той обаче отказа коментар, тъй като инициативният комитет за допитването се е обърнал към Върховния административен съд (ВАС) с аргументи против решението на председателя на Народното събрание, с което референдумът се отхвърля.

Президентът посочи, че не желае да влияе върху решението на ВАС, затова ще го коментира тогава, когато то излезе официално.

Водещи

Най-четени