Плевнелиев: Разбирам Борисов. Имам мъжки отношения с него 21.01 | 14:39

Президентът не пропусна да коментира КТБ по време на отчета си за 3 г. мандат

От Кремена Бедерева

Ще работя за това 2015 г. да бъде година на реформи. 3 години от мандата преминаха през най-тежка икономическа криза, в ЕС от неговото създаване досега, бяха поставени под въпрос основни ценности на съюза. България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза. 2014 година беше година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, година тежки аварии, катастрофи. Глобалните и регионални заплахи за факт. Поколението ни се сблъска със сериозни предизвикателства относно бежански вълни, кризи".

Това каза на пресконференция по повод 3 години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова. "Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната. Зададохме посоката за продължаване на реформите в енергетиката, сигурността и др.", каза още Росен Плевнелиев.

"Интересувам се не от спечелени битки, а от свършена работа. Работя като президент на гражданите. Застанах зад обществото. То зададе въпроса "кой". Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа. Държа да бъда полезен на обществото президент. Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Ще продължа и ще доведа до край инициативата си за национален референдум", заяви Плевнелиев. Той заяви, че трябва да подкрепим модерния патриотизъм и хуманизъм.

"Българинът е милосърден и съпричастен. 2014 г. постави рекорд по природни бедствия, но и по дарителство. Трябва да се обединим около истината за комунизма. Стартирах идеята за музей на българския 20-ти век. Необходим е решителен отпор на демократичния свят. Историята на Европа може да се раздели на преди и след Крим", допълни Плевнелиев.

По думите му, това са теми, които определят нашето бъдеще. Като президент работа за по-силен и интегриран ЕС. "България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла. Искам България да не е пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред въоръжените сили е системното недофинансиране. Избирането на Кристалина Георгиева е безспорен успех", каза още Росен Плевнелиев.

"Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка. Трябва да изчакаме местните избори, те ще ни дадат поглед напред. Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 година се прави сметките, а не работи по национални проблеми. Абсолютно убеден съм, че политиците трябва да се фокусират върху това, което трябва да се върши. Рано е, нека 2015 година е годината на действието, а не на сметките", заяви Плевнелиев.

Държавният глава не пропусна да коментира и темата със затворената банка КТБ. "Темата за досиетата на КТБ ще бъде една от големите. Ако се повтори 1996 г., заметеният преход ще продължи още едно поколение." Президентът беше категоричен, че цялата истина за трезора на Цветан Василев трябва да излезе наяве – контролът върху държавни средства, медии, обществени поръчки и политици. Плевнелиев подчерта, че моделът КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен. По думите му над 1 млрд. лева държавни пари са били спасени от фалита на банката със "смелото решение на Марин Райков” за диверсификация.

"Българските служби имат много работа за вършене”, каза още президентът, като визира прокуратурата ДАНС, финансовото разузнаване, Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси, КФН и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Президентът анонсира, че ще направи обръщение пред Народното събрание в средата на март след месеца на политически консултации, една от темите в които ще са "Досиетата КТБ”.

Освен това Росен Плевнелиев коментира и енергетиката у нас, като заяви, че "националната програма за енергийна ефективност най-после стана приоритет. "През годините назначих четвърто служебно правителство. Това е ясен знак за политическа нестабилност, която трябва да преодолеем. Спрените еврофондове съзнателно и изначало сбъркан бюджет за 2014, кризи в здравеопазването характеризира състоянието на държавата в дните преди служебното правителство на Близнашки да започне. Служебните правителства свършиха работата си. Ползваха се с доверието на гражданите и евроатлантическите партньори. Търсихме и постигнахме приемственост", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че винаги е считал, че освен необходимост, служебното правителство е и възможност да се реализират важни проекти. "През годината 42-то НС отиде в историята малко повече от година след сформирането си. Заявихме ясно, че курсът на лева няма да се променя до влизането на България в еврозоната. Резултатът днес е, че над 1 млрд. лева държавни пари бяха спасени от "специалната банка". Назначеното второ служебно правителство взе решение за собствеността на храм-паметника "Александър Невски". Зададохме с пълна сила въпроса как енергетиката да работи в интерес на гражданите, а не на лобистите? Енергийният борд бе една иновативна идея за честен дебат в енергетиката", каза Плевнелиев.
"Националната програма за енергийна ефективност най-после стана приоритет. В президентството коалиционни договорки не се правиха. Не влизам в спирала на политическото противопоставяне", добави още Росен Плевнелиев.

"През 2016 година, ще чуете моята позиция относно дали ще се кандидатирам за президент, ако и Бойко Борисов се кандидатира. Сега е рано", заяви Плевнелиев.

"Даваме си сметка, че се изправяме пред нещо ново. Борбата срещу тероризма не бива да се счита като война. Всички европейски държави имат този проблем", допълни Плевнелиев. По думите му, това е част от тяхната стратегия за противопоставяне на тероризма. "Даваме си сметка, че в света има 1.8 млрд. мюсюлмани. Решението въври през сътрудничество с държавите от Близкия изток. Предстои реформа и много дебати, за да повишим способностите на службите за справяне с трудностите", каза още Росен Плевнелиев.

"Няма никакво разминаване между нас. Застанах зад армията. Подкрепих много ясно и началника, и министъра на отбраната в техните искания да се спазва българското законодателство. Имах смелостта първо да защитя армията и второ да кажа своята позиция. Министър-председателят се съгласи с мен и съм доволен от това. В крайна сметка бе намерено разумно решение и съм доволен. Това решение е разумно, работещо и заставам зад него. Уважавам министрите на отбраната, вътрешните работи, правосъдието, външните работи", заяви Плевнелиев. Той уверявам, че отношенията му с българското правителство са коректни. "По отношение на парите за отбраната сме на различни позиции, но това не означава, че сме на различни позиции по принцип. Разбирам министър-председателя. Имаме мъжки и коректни отношения с него", подчерта Плевнелиев.

"Следя процедурата по избора на ВКС. Като държавен глава се радвам, че виждам промяна. Ще се отнеса много отговорно преди да сложа подписа си за председателя на ВКС", добави още Росен Плевнелиев.

Коридорът север-юг е важен. По отношение на идеята за газов хъб казах, че не съм против, но не съм впечатлен. Аз съм и първият държавен глава, който каза, че докато зависим от една тръба, ние не сме конкурентоспособни. По думите му, "Южен поток" и "Набуко" трябва да бъдат синхронизирани с третия либерализационен пакет. "Решението за спирането на "Южен поток" бе взето от президента Владимир Путин", добави Плевнелиев.

1463747

От своя страна вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че "е време нашите политики да обърнат внимание на социалната тема." Според нея "вторият въпрос е внимателното проследяване на все по-увеличаващите се рискове на нашата национална сигурност. Във връзка с това ми се струва, че ще има показ върху работата по интеграция на бежанците. Предишното редовно правителство изработи стратегия по интеграция на бежанците", заяви Попова.

По думите й, въпросите по интеграцията засягат не само социалното министерство, най-вероятно ще трябва да се обмисли, къде е най-удачното място на този Съвет по интеграция, за да започне работата по интеграцията.

"Ще консолидираме усилията си, така че държавата да покаже воля за справянето с този проблем. Имаме нужда от истинска европейска солидарност. Това, което очаквам през 2015 година е фактът, който беше заявен от ЕК, че разширяване няма да има. Иска ми се и Сърбия и Македония да станат членове на ЕС", каза още Маргарита Попова.

Водещи

Най-четени