Плевнелиев: Разчитаме на Баку за диверсификация и евтин газ 11.01 | 19:26

Президентът награди с орден „Стара планина“ посланикът на Азербайджан

От iNews.bg

За нас Азербайджан е стратегически партньор в усилията ни за постигане на енергийна диверсификация и конкурентни цени на енергийните ресурси. Подписаният през 2013 г. договор за доставка за 1 млрд. куб. м природен газ годишно с възможност за договаряне на допълнителни количества, е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след като връчи орден "Стара планина" на извънредния и пълномощен посланик на Азербайджан в България Емил Каримов. Държавният глава отбеляза още, че участието на най-високо равнище на България през 2014 г. в церемонията за началото на Южния газов коридор е израз на значението, което страната ни придава на този стратегически проект. Страната ни подкрепя също така и ускореното изграждане на Трансадриатическия газопровод (TAP), чрез който ще се постигне реална диверсификация на газовите доставки за България, за региона и за Европа като цяло, допълни Плевнелиев.

Президентът посочи още, че Азербайджан е високо ценен и надежден партньор и приятел на България, а търговският стокообмен между двете страни бележи позитивно развитие. "Надяваме се колкото може по-скоро договорът на България с Азербайджан за покупка на природен газ да може да влезе в сила, заедно с изграждането на съответната инфраструктура", заяви Росен Плевнелиев.

На тържествена церемония на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" първа степен извънредния и пълномощен посланик на Азербайджан в България Емил Каримов. Отличието е признание за неговия принос за развитието на българо-азербайджанските отношения чрез издигането на политическия диалог на най-високо равнище и чрез задълбочаване на двустранното сътрудничество във всички сфери.

"През годините на Вашия мандат успяхме да задълбочим историческите връзки и да задълбочим отношенията на взаимно доверие и приятелство", каза държавният глава на церемонията. Росен Плевнелиев припомни, че през 2015 г. двете страни подписаха Съвместна декларация за стратегическо партньорство, която постави начало на нов етап на двустранното сътрудничество.

Росен Плевнелиев изрази благодарност за предоставените от фондация "Гейдар Алиев" над 1 млн. евро за опазването на българското културно-историческо наследство.

От своя страна посланик Емил Каримов благодари за високото държавно отличие. "Азербайджан е сред водещите страни в Кавказкия регион и има важна роля за енергийната сигурност", посочи дипломатът, който изтъкна интензивните двустранни контакти на високо и най-високо равнище през последните години.

"България е много важна за Азербайджан не само по отношение на енергетиката, но и в областта на земеделието, туризма, леката промишленост. Важни са двустранните ни културни отношения, защото имаме много сходства", посочи Емил Каримов и определи като "прекрасен" престоя си в България.

Водещи

Най-четени