Плевнелиев: У нас не всичко е наред, но вървим в правилната посока 27.05 | 15:21

България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците, каза президентът в интервю за американската телевизия CNN

От Econ.bg

България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за американската телевизия CNN, излъчено на 26 май.

"Младите българи са в много различна и много по-интересна и много по-положителна ситуация от младите гърци. Причината е, че те нямат планини от дългове. Те ще бъдат свободни сами да решават приоритетите си и ще бъдат в състояние да ги финансират", заяви той.

Той призна, че у нас не всичко е наред, но независимо от това подчерта, че вървим в правилната посока. "Не сме перфектни, безработицата достига 11,5%, но икономиката отбелязва растеж 0,1%. За растеж се говори по цялата планета в момента. Много политици говорят за растеж. Но растежът не може да бъде базиран на увеличаващи се планини от дългове за сметка на поколенията. Растежът може да бъде постигнат само със структурни реформи и устойчиви действия", каза още той.

Запитан как се постига балансът за излизане от кризата, държавният глава заяви, че за излизане от кризата е необходимо да се изразходва толкова, с колкото страната разполага, а не колкото й се иска.

"Вероятно в момента за много страни правилната дума не е растеж, а напредък", подчерта той.

"За да постигнат напредък, някои страни трябва да постигнат стабилност и после да растат по устойчив начин. Това не е случаят с моята страна. Ние правим структурни реформи, работим усилено. Като министър аз бях и кризисен мениджър. Но ние успяхме да постигнем много стабилна микроикономическа ситуация в България и сега можем да говорим за устойчив напредък", отбеляза президентът.

Водещи

Най-четени