Плевнелиев: Ще премахнем напълно разликата в заплащането между жени и мъже 18.05 | 20:20

„В България две трети от съдиите и две трети от служителите в държавната администрация са жени“, изтъкна той

От iNews.bg

Равнопоставеността между половете е не само основно човешко право, но и съществено условие за създаването на устойчиви и мирни общества по света, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който откри в столицата Глобалния форум на жените лидери.

По думите на президента, многобройните предизвикателства, с които се сблъсква светът днес, правят международната среда все по-несигурна за най-беззащитните – жените и децата.

"Въпреки усилията на международната общност, продължаваме да сме свидетели на ежедневно нарушаване на правата на човека. Това налага да преосмислим качеството на политиките, да се обединим и да дадем комплексен отговор на съвременните – и стари, и нови предизвикателства", каза още Росен Плевнелиев.

Държавният глава напомни, че по време на Срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените през 2015 г. в Ню Йорк бяха потвърдени ангажиментите за ускоряване на премахването на неравенството между половете.

"Щастлив съм, че България активно съдейства за разработване на новия Дневен ред за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. Ние бяхме член на работната група, която изкова тези цели, които искаме заедно да постигнем. Измежду тях равенството между половете и овластяването на жените имат приоритетна роля. Заложени са не само като самостоятелна цел, но и като основен фактор за постигане на останалите цели", посочи държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна постиженията на България в гарантирането на равни права и еднаквото участие на жените и мъжете във всички сфери на живота чрез изпълнението на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете и ежегодните планове за действие. "Аз съм много горд, защото имам възможност да заявя, че в България две трети от съдиите са жени, две трети от служителите в държавната администрация са жени, председателят на Народното събрание, двама вицепремиери, министри са жени. В България голяма част от бизнес елита и учителите са жени. Това е един огромен успех на България", допълни президентът.

"Новоприетият Закон за равнопоставеност на жените и мъжете осигурява интегрирането на равнопоставеността във всички политики като задължително условие за ефективно упражняване на правата на жените и момичетата. Решени сме да премахнем напълно разликата в заплащането, както и да развием допълнителни политики за борба с всички форми на насилие срещу жени", каза още държавният глава.

Президентът поздрави ЮНЕСКО за усърдната работа по утвърждаването на общите ценности в областта на равенството между хората и зачитането на човешкото достойнство. Росен Плевнелиев напомни, че на 17 май се навършиха 60 години от присъединяването на страната към организацията.

На откриването на форума специални гости бяха министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Водещи

Най-четени