Плевнелиев върнал 7 от общо 107 законопроекта за ново обсъждане 16.04 | 14:46

Президентът се оплака, че парламентът не е обърнал внимание на аргументите му

От iNews.bg

От началото на работата на 42-рото народно събрание президентът Росен Плевнелиев е върнал за ново разглеждане 7 законопроекта от общо 107 приети от депутатите.

Въпреки че народните представители отхвърлиха ветото върху върнатите текстове, държавният глава посочи, че за всеки седем проектозакона е посочил ясно своите аргументи, но като че ли те не са били чути от парламента.

"Ето затова си пожелавам днес, в този специален ден, когато и лидери на различни парламентарни групи говореха от парламентарната трибуна за катарзис, за парламентаризъм, ето, най-малкото, което аз очаквам като държавен глава, след като съм посочил своите аргументи, налагайки вето, да чуя обратни аргументи заради парламентаризма и заради народа", каза той.

Плевнелиев се оправда, че няма тенденциозно отношение към работата на Народното събрание с връщането на седемте закона в рамките на няколко месеца.

Той си пожела в деня, в който честваме Търновската конституция, да има ясни аргументи по законотворчеството.

Държавният глава определи като скандал фалшифицирането на подписи на граждани и публични личности в подписките на различни партии за изборите и допълни, че това са недопустими действия.

Според него трябва да има наказани по случая, а институциите трябва да си свършат работата, като направят съответните проверки.

По думите му този скандал тепърва ще се развива в държавата.

Относно ситуацията в Украйна президентът заяви, че случващото се буди дълбока тревога, а Европейският съюз и НАТО трябва ясно да покажат, че няма да се връщат към XIX век, когато велики сили са разделяли и обявявали държави в поле на интереси.

Като член на НАТО България е длъжна да обърне внимание на променения баланс в Черно море, смята Плевнелиев. Той допълни, че страната ни е длъжна да работи за ревизирането на плановете на НАТО за реакция в кризи.

"Ние също така трябва да надградим своите отбранителни способности. Видяхме, че се води целенасочена политика за дестабилизиране и тя не може да остане без отговор", коментира той.

Водещи

Най-четени