Плевнелиев говори за „Състоянието на съюза“ във Флоренция 07.05 | 19:49

Президентът ще изнесе реч за икономическата криза и преодоляването й

От Гергана Златкова

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в международната  конференция "Състоянието на Съюза", която ще се състои във  Флоренция, Италия, на 8 и 9 май. Това съобщи прессекретариатът  на държавния глава.

На форума с участието на председателя на Европейската  комисия Жозе Барозу, с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и с бившите италиански министър-председатели Марио Монти и Джулиано Амато, ще бъдат обсъдени икономическите  предизвикателства пред Европа и продължаването на процеса на  интеграция на Европейския съюз. 

В Деня на Европа - 9 май, българският държавен глава ще  изнесе публична лекция, посветена на мерките, предприети от  европейските институции и страните-членки на ЕС, за преодоляване на финансовата и икономическа криза, за повишаването на  конкурентоспособността на европейските икономики и за  възстановяването на доверието на световните пазари.

Президентът ще представи мнението си и за приоритетите, които Европейският  съюз трябва да следва през следващите години.

Росен Плевнелиев  ще вземе участие в сесията на тема "Миграция и бъдеще на  демографията и икономиката на Европа", заедно с европейския  комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и с председателя на италианската Камара на депутатите Лаура Болдрини. 

На сесиите на конференцията ще бъдат обсъдени въпроси на  демократичното управление и институционалните решения за  разрешаването на проблеми, включително за връзката на единната  европейска валута с традиционните форми на управление в ЕС,  съществува ли "политическа Европа" извън договорите и можем ли  да имаме "нещо повече от Европа на една скорост". 

В сесията "Политически инициативи за намиране на подкрепа"  ще бъдат обсъдени проблеми на демократичните практики на ЕС и на легитимността в светлината на кризата, гражданското участие във вземането на решения на ЕС, ролята на националните парламенти,  както и ефектите на европейската финансова криза. Ще бъдат  дискутирани и въпроси на миграцията, идентичността,  интеграцията, бъдещето на гражданството на ЕС и свободното  движение. 

На конференцията председателят на ЕК Жозе Барозу ще направи  изказване "Състоянието на Съюза".

Участие в дискусиите ще вземат също така членове на ЕП, министри, парламентаристи,  общественици, учени и експерти. 

Водещи

Най-четени