Плевнелиев иска по-тясно сътрудничество на Балканите 03.12 | 09:04

Президентът изтъкна, че се застъпва за евроинтеграцията на съседката ни

От Владислав Рашков

Президентът Росен Плевнелиев иска страните от Балканите да работят все повече, сътрудничейки си.  Президентът наблегна особено много за партньорството с Турция. Това стана ясно от негово интервю пред турския вестник Huriet Daily News, цитиран от БТА.

"В миналото Балканите бяха символ на разделение, битки и борби, и на изолация. Целта ми е
да работя за Балкани, в които границите изчезват. Ние строим мостове и магистрали и се свързваме със съседите си не само физически, а и културно. Трябва да свържем и икономиките си, и регионите, и визиите си", коментира Плевнелиев, изхождайки от 100-годишнината на Балканската война.

Според Плевнелиев е недопустимо да се говори, че Турция има нео-османска политика. Той даде и пълната си подкрепа на страната в Европейския съюз. "Коя Турция е по-изгодна за България - Турция в ЕС или Турция извън Съюза", каза държавният глава

Президентът оцени развитието на турската държава и заяви, че подобни процеси ще настъпват и при нас. Той говори много за енергийната диверсификация, като определи проекта "Южен Поток" като такъв, изтъквайки че не е важен доставчика, ами средствата на доставка. Той определи това като ключово, за да не се повтаря сценария от 2008 г., когато имаше недостиг на природен газ.

Плевнелиев каза още, че е доволен от диалога, който има с Турция в енергийната сфера, като заяви, че противоречие между проекта "Южен Поток" и "Набуко Запад".

По въпроса с визите за турски граждани в България Плевнелиев каза, че режимът вече е облекчен и изрази надежда, че в близко бъдеще ще може да се пътува свободно.

Водещи

Най-четени