Плевнелиев може да застраши националната сигурност на страната 10.10 | 11:44

„Отказът му да свика КСНС заради Сирия е детски инатлък", смята експерт в сектора

От Кремена Бедерева

Борбата, която води с парламента и Министерския съвет президентът Росен Плевнелиев може да застраши националната сигурност на страната, обясниха пред в. "Репортер" експерти в сектора. Според тях нежеланието на Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради бежанците от Сирия е част от дрязгите му с правителството, БСП и ДПС. Това в един момент можело да доведе до задълбочаване на проблема с хората, които всеки ден преминават южната ни граница. 

Държавният глава вчера потвърди, че няма намерение да събира КСНС заради темата "Сирия”. 

Депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред коментираха, че вече не разчитат на президентската институция да се включи активно в решаването на кризата с бежанския поток. Народните избраници обясниха, че днес ще изслушат представители на министерствата, които се занимават с проблема.

От БСП за пореден път призоваха Росен Плевнелиев да събере Съвета. "Изразяваме тревога от мълчанието и нежеланието на президента и върховен главнокомандващ да свика КСНС”, се казва в позицията на социалистите. 

Откакто е на поста, Плевнелиев е организирал четири пъти Съвета, като в един от случаите причина беше опита за покушение срещу Ахмед Доган. Аргументите на държавния глава: "Когато преценя, ще свикам Консултативния съвет по национална сигурност, но не искам той да се превръща в една говорилня."

"Отказът на Росен Плевнелиев да свика КСНС е детски инатлък, който той демонстрира заради напрегнатите отношения, породили се между президентството и останалите институции”, заяви пред "Репротер" експертът по национална сигурност доц. Николай Радулов. 

Той припомни, че КСНС се събира, за да може представителите на Министерския съвет, парламента и ДАНС, да намерят бързо и адекватно решение при ситуация, която застрашава сигурността на страната.

Най-четени