Плевнелиев настоява за по-високи заплати в армията 01.11 | 14:43

Президентът доволен от новия бюджет за отбрана, зове за подкрепа от парламента

От iNews.bg

Планираните в проекта на Закон за държавния бюджет за 2017 г. средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на Българската армия. В рамките на дебатите по параметрите на Бюджет‘2017 обаче трябва да се обърне внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите ни. Това заяви в Пловдив държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Президентът определи предложените бюджетни параметри като "справедливи и разумни". Той призова депутатите в рамките на предстоящите дебати по новия бюджет да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет, за да бъде осигурлено и съответното финансиране.

"Правителството изпълнява взетото на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) решение средствата за отбрана да се увеличават. Заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. се изпълнява. Средствата за отбрана през 2017 г. се предвижда да достигнат 1,6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст", изтъкна президентът, цитиран от своя прессекретариат.

Държавният глава призова изпълнителната власт да гарантира откритост и публичност на обществения дебат във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител. "Не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили. Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция", апелира Плевнелиев.

Водещи

Най-четени