Плевнелиев не познава историята ни 01.12 | 17:30

Президентът ни няма нюх за националния интерес, смята академик Георги Марков

От Гергана Златкова

"Тодор Живков имаше нюх за националния интерес. Сегашният президент обаче няма".

Това каза пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия академик Георги Марков.

Що се отнася до определението на президента Росен Плевнелиев, че Живков е лъжец, историкът каза, че се нагледахме на закъснели антикомунисти, които не познават историята.

Според Георги Марков лъжата винаги е присъствала в политиката, в това число и по времето на Живков, но тогава националните интереси са стоели на преден план.

"Живков се целуваше с Брежнев, но тези целувки бяха най-скъпите в историята на страната”, посочи академикът.

Тогава България се е възползвала от голямо количество нефт и ресурси, които и от стоки, които да задоволяват необходимостта на страната.

Живков е разпределял парите, но е имало и за НДК, за култура и за всичко, което е било нужно за добрия начин на живот на българина, посочи историкът.  Според Марков Живков не е бил комунист, а по-скоро прагматик и много умело е успявал да намери баланс в живата на обикновения българин.

"Живков завърши живота си във вилата на внучката си, точно когато лъснаха палатите на тези, които са крали от страната”, каза Марков и припомни шеговитата му фраза –

"Новите демократи няма да можете да боядисате това, което аз съм построил”.

Акад. Георги Марков каза още, че е недопустимо Росен Плевнелиев да говори за негов предшественик, при това покойник по този начин. Уважението към историята изгражда нацията, посочи академикът

Водещи

Най-четени