Плевнелиев няма да препъва Закона за МВР - обнародва го без всякакви условия 17.02 | 10:57

Захариева определи скандала с "Червей" като филма "Джеймс Бонд"

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев няма да стопира Закона за МВР и ще го обнародва без каквито и да е условия. Това каза пред БНР шефът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.  

"Когато се обнародва закон не може да с поставят условия, или издаваш указ за обнародването му, или налагаш вето, тогава когато имаш аргументи”, коментира  бившият вицепремиер. 

С новите промени  в Закона за вътрешното ведомство  депутатите върнаха правомощията на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. 

При предишното правителство парламентът гласува друг закон, според който шефът на професионалното ръководство на  МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на премиера. 

Захариева определи вихрещия се скандал около разработката "Червей" като  сценарий на  филма "Джеймс Бонд". Според шефа на кабинета на президента трябва да се спре не само злоупотребата с  прилагането на СРС- та, но и самите спекулации дали те са използвани или не.  Според нея голяма част от случая с разработката била чиста спекулация. 

"Ако законът има нужда от подобрение, той да се подобри, ама не да го подобряваме всяка година, да направим истински анализ и да направим така, че той да работи и да защитава правата и интересите на гражданите”, коментира  тя. 

Захариева коментира обвиненията на ВСС, отправени към премиера Бойко Борисов, че се меси в съдебната система. 

"Виновни със  сигурност и ма и аз наистина не разбирам реакцията на някои хора , че това е намеса в съдебната власт. Аз честно да ви кажа, четох внимателно какво каза и гледах внимателно премиера не видях някаква намеса. Беше по-скоро метафора, алегория, обяснение, за това, че виновни трябва да се намерят”, каза тя. 

Водещи