Плевнелиев осъди употребата на сила в Украйна 21.02 | 17:28

Президентът обсъди ситуацията в страната с посланик Микола Балтажи

От Мая Александрова

"Незабавно да бъде прекратено насилието и бързо да бъде намерено политическо решение на ситуацията в Украйна". За това настоя президентът Росен Плевнелиев пред украинския посланик Микола Балтажи, с когото разговаря днес.

Държавният глава за пореден път осъди остро употребата на сила – действие, довело до отнемането на живота на десетки невинни граждани.

От своя страна посланик Микола Балтажи информира президента за ситуацията в страната и му благодари за това, че лично той е един от най-силните адвокати за европейското развитие на Украйна.

"Трайното решение на политическата криза минава през формирането на ново правителство на националното съгласие, произвеждане на предсрочни президентски избори и конституционна реформа", посочи Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че е крайно време управляващите и опозицията да осъзнаят историческата си отговорност за бъдещето на страната и на украинския народ.

"Украинското гражданско общество ясно заяви своя цивилизационен избор и управляващите трябва да го чуят", коментира държавният глава, преди да стане ясно, че президентът Янукович свиква предсрочни избори.

Росен Плевнелиев припомни, че нееднократно е поставял въпроса пред европейските държавни и правителствени ръководители за ускорени и адекватни действия в подкрепа на демократичното и
икономическото развитие на Украйна от страна на ЕС.

Държавният глава заяви, че като президент на държава-членка на ЕС ще работи за единна позиция на Съюза и ще настоява да се предприемат спешни мерки от страна на ЕС в подкрепа на икономическото възстановяване и стабилизиране на страната.

Според президента настоящата криза показва недвусмислено, че единственото устойчиво дългосрочно решение за Украйна е като единна и независима европейска държава.

"Предложението за подписване на Споразумението за асоцииране е в сила, вратата на ЕС е отворена за Украйна", каза държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че европейската идея е обединяваща - за мир и за човешко развитие.

"В една демократична и европейска Украйна всички малцинствени групи ще се чувстват равноправни", коментира още президентът, предаде БТА.

Водещи

Най-четени