Плевнелиев отива тайно в Китай с Прокопиев 09.01 | 09:52

Новината дойде не от прессекретариата на президента, а от китайската информационна агенция

От Кремена Бедерева

Президентът Росен Плевнелиев стяга куфари за Китай, където ще прекара 3 работни дни - от 12 до 15 януари. Новината дойде не от прессекретариата на държавния глава, а от китайската информационна агенция Синхуа, която цитира говорителя на китайското външно министерство.

Заради обявяването на информацията от чужда медия вече се появиха съмнения дали визитата на Плевнелиев в далечната страна не е била скрита от канцеларията на "Дондуков" 2 умишлено. 

Поканата към президента е била отправена от колегата му в Поднебесната империя - Си Дзинпин, но досега е пазена в тайна. Това ще е първото посещение на държавния глава в Пекин.

Очаква се Плевнелиев да обсъди възможностите за китайски инвестиции в България. За целта той ще води и дълга делегация от свои близки предприемачи начело с олигарха Иво Прокопиев, разкриха източници на "Всеки ден", запознати с програмата. В самолета на държавния глава ще бъде и шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев. 

В разговорите с китайските държавници президентът щял да акцентира върху стратегическото положение на България и инвестициите, които може да привлече от Далечния изток.

Водещи