Плевнелиев поиска координация на дипломацията ни заради бежанците 20.11 | 19:40

Плевнелиев иска осигуряване на всякакъв вид помощ от Европейския съюз за България

От Елица Елефтерова

Кризата в Близкия изток поражда заплахи и рискове за националната сигурност. Това става ясно от изказването на президента Росен Плевнелиев в началото на Консултативния съвет за национална сигурност.

Тази криза, според него засилва миграционния натиск в страната ни и свързаните с него рискове от терористични групировки, а също и от породената от миграционния натиск ксенофобска вълна.

Според президента заплаха за сигурността ни представлява също и риск от недостатъчно ресурсно обезпечаване на отговорните институции за посрещане на предизвикателствата.

Плевнелиев вижда и риск за енергийната сигурност на страната заради напрежението между Русия и Украйна. Друг проблем, според него е тежката обществено-политическа криза.

Засиленият миграционен натиск е първото поле на консенсус, около което президентът вярва, че може да се обединят различните участници в КСНС.

Президентът разчита на европейската солидарност, която съдържа достатъчно механизми за подкрепа след кризата с бежанците.

Според него трябва да се координират външнополитическите ангажименти на президента, и правителството заради кризата с бежанците. Също така е необходимо активно участие по формиране на обща позиция на Европейския съюз за решаване на кризата в Сирия.

Плевнелиев иска осигуряване на всякакъв вид помощ от Европейския съюз за България — техническа, материална, финансова, експертна, по линия на Фронтекс, европейски фондове, оперативни програми и други.

Кризата, според него, изисква да се мобилизира и българската двустранна дипломация, за подкрепа и от страните членки на Европейския съюз.

Нужно е и да координираме усилията си с Италия, Гърция, Кипър, Малта и други държави, използвайки предстоящото гръцко и италианско председателство през 2014 година за формиране на общоевропейска политика по бежанските кризи.

По отношение на енергийната зависимост на страната, Плевнелиев посочи, че трябва да се ускори работата по диверсифициране на енергийните доставки, да се предприемат действия по осигуряване на необходимите резерви за българската икономика и за домакинствата. 

Водещи

Най-четени