Плевнелиев призовава за дебат на тема "Изминалите 25 години" 06.06 | 15:45

Обществото трябва да бъде по-информирано, апелира Плевнелиев

От Теодора Кокаланова

"България има нужда от отговорен и честен дебат за изминалите 25 години от демократичните промени и президентската институция е готова да подкрепи тази важна за обществото инициатива." Това заяви президентът Росен Плевнелиев. 

Инициативата си поставя за цел да направи периодизация и да анализира значимите събития в рамките на прехода към демокрация в България. Държавният глава подчерта, че за да постигне идеала на българските възрожденци за "чиста и свята република", обществото ни трябва да знае истинските факти за случилото се в най-новата ни история.

Според президента предстоящите дискусии трябва да дадат обективен прочит на миналото и да проследят връзката между надеждите и очакванията на гражданите в началото на демократичните промени и резултатите днес. "За България е важно да си отговори на въпроса и да постигне съгласие за това какво беше направено за 25 години и в какво не успяхме", заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава открои присъединяването ни към Европейския съюз и НАТО като безспорни достижения на страната ни и призова за изясняване на по-малко известните за обществото факти и процеси. По време на срещата беше подчертано, че съставът на Инициативния комитет остава отворен и бяха направени предложения за популяризиране на инициативата с активното участие на медиите.

Обща беше оценката, че дебатът трябва да бъде насочен към младите хора и че изучаването на събитията от прехода следва да бъде включено в образователните програми на българските училища. В Инициативния комитет участват президентите Желю Желев и Петър Стоянов, политици и обществени дейци, водещи български журналисти, дисиденти и репресирани от комунистическия режим граждани, информира агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени