Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ I степен кардинал Пиетро Паролин 21.03 | 17:10

„Споделяме общи празници и общо бъдеще", заяви държавният глава в словото си.

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" I степен държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин за неговите заслуги за развитието на отношенията между Република България и Светия престол. На тържествена церемония на "Дондуков" 2 държавният глава изрази задоволство от визитата на Негово Високопреосвещенство и на делегацията на Светия престол у нас и ги определи като ярко свидетелство за приятелските чувства и за отношенията на взаимно уважение и сътрудничество между България и Ватикана.

Президентът изрази благодарност за отзивчивостта на Светия престол към въпросите, свързани с подкрепата на усилията за получаване на нова църква за българско богослужение - храма "Свети Павел" в Рим, както и с продължаването на ежегодните аудиенции при Негово Светейшество на високопоставени български делегации и на поклонението на свети за българите места в Рим по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Президентът Плевнелиев посочи важната роля на католическата общност в България в исторически за българския народ моменти и припомни, че отношенията на България със Светия престол имат хилядолетна история. "Винаги ще помним, че Анджело Ронкали - Папа Йоан XXIII, служи като апостолически делегат в София и остави ярък спомен със своята благотворителна дейност сред българите в много труден момент за нашата история", допълни държавният глава. Президентът припомни и светлия спомен от посещението на светия папа Йоан Павел II в България.

"Република България активно подкрепя усилията за международната общност за поддържане на диалога между цивилизациите, религиите и културите. Споделяме тревогите на папа Франциск и на Светия престол за всички страдащи от конфликти в Близкия Изток, Сирия, Украйна и всички други кризисни места в света", каза още държавният глава. Президентът подчерта, че страната ни е символ на диалог и мирно съжителство между религиите, на толерантност и разбирателство между религиозните общности. "Споделяме общи празници и общо бъдеще", заяви държавният глава в словото си.

"България високо цени отношенията със Светия престол и искрено желае съществуващият отличен диалог да продължи и занапред в стремежа за изграждане на един по-хуманен свят в защита на слабите и уязвимите", каза още президентът Росен Плевнелиев и пожела на кардинал Пиетро Паролин енергия и успех във високоблагородната му мисия.

"Приемам това високо отличие като признание за приноса на Светия престол към международната общност и за създаването на добри отношения с всички държави, включително с България", заяви от своя страна държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин, след като получи от президента Росен Плевнелиев най-високото държавно отличие. Негово Високопреосвещенство открои историческите моменти от българската история, довели до свободата и независимостта на българската държавност.

"България винаги е била на кръстопът и тук са си давали среща различни народи. Битките от миналото ни напомнят, че тези срещи невинаги са били лесни и че никога не бива да подценяваме предизвикателствата, които те носят със себе си. Но България има дълга традиция на хармония и на диалог между различните групи и религии. В това отношение дълбоко ценя ангажимента на президента за запазване на тази благородна традиция", посочи кардинал Паролин. "Надявам се, че вашата страна ще продължи да поддържа щедрия дух на гостоприемство и откритост и така ще спечели от обогатяването, което винаги носят различните", каза държавният секретар на Ватикана, като отправи благословия към целия български народ.

Водещи

Най-четени