Плевнелиев ще дава обяснение за тефтерчето на Златанов пред депутатите 30.07 | 18:39

Сидеров вика в антикорупционната комисия Борисов и Цветанов

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев ще отговаря на вероятно неудобните въпроси на депутатите за печално известното тефтерче на бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Шефът на антикорупционната комисия в НС Волен Сидеров заяви, че ще покани държавния глава, за да бъде изслушан по скандалния казус с бележника на Филип Златанов. Народните представители ще повикат и хората, чиито  инициали присъстват в тефтера. Според Сидеров това  са шефът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов, както и Искра Фидосова. 

Сред поканените ще бъде и съветничката на президента Димана Ранкова. 

Парламентарната комисия се самосезира по случая и изслуша четирима от членовете на КПУКИ днес.

Парламентарната Комисията за борба с корупция и конфликт на интереси ще покани за изслушване президента Росен Плевнелиев по казуса с тефтерчето на Филип Златанов. Това обяви пред журналисти председателят на комисията Волен Сидеров.

"Тези лица трябва да бъдат изслушани, за да си съставим впечатление как са били прекратявани или укривани сигналите от председателя на КПУКИ и как те не са стигали до прокуратурата", каза Сидеров, цитиран от БТА. По негови думи било очевидно, че върху Златанов и ръководения от него орган е оказван политически натиск.  Той добави, че всички факти около скандала трябва да се изяснят. 

Парламентарната комисия се самосезира по случая с председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов и изслуша четирима от членовете на комисията.

Заради казуса комисията в НС е решила да предложи на парламента да не се приема докладът на КПУКИ, информира шефът на "Атака". 

След изслушването днес на членовете на комисията, една от тях Сабрие Сапунджиева заяви, че върху нея не е оказван натиск и тя винаги била гласувала по съвест. 

 Николай Николов коментира, че бележникът бил личен документ. 

Катя Станева призна, че забелязала, че някои решения на комисията се разминавали с "нарежданията", записани в тефтерчето. Тя добави, че за бележника разбрала от медиите. Представителят на комисията даде за пример Найден Зеленогорски, за който е имало указание "да бъде ударен", а той беше оправдан.

Паскал Бояджийски се е изненадал от разкритията за тефтерчето.

Водещи

Най-четени