Пленумът на БСП разкритикува Йончева - прекалила с атаките си срещу Борисов 09.06 | 10:58

В своите послания Йончева се е разминала с „основни ценности, изразяващи, идейната същност на партията”, смята част от столетницата

От iNews

Елена Йончева, водачът на евролистата на БСП, е отнесла доста критики от пленума на БСП за поведението си по време на предизборната кампания, научи Епицентър.бг.

Според част от вътрешната опозиция, левицата е загубира евроизборите, заради "предозиране на критиките към Борисов" по време на кампанията, научи Епицентър.бг.

Било отчетено като грешка това, че в цялата кампания Йончева е говорила само за корупция и се фиксирала върху личността на премиера.

В своите послания Йончева се е разминала с "основни ценности, изразяващи, идейната същност на партията” и това е придобило съществено значение в  рамките на кампанията, били част от изводите на пленума, които са залегнали и в доклада на Идейната комисия към НС на БСП.

В изказване Юрий Асланов посочил, че след като решението на ръководството на БСП било да се проведде позитивна европейска кампания, в действителност партията направила негативна кампания и това отблъснало периферията, а в същото време ГЕРБ са успели да активират разколебаните.

Сергей Станише също смята, че евроскептимната реторика на БСП е е дано т причините хората да не отидат да гласуват. Според него е трябвало да се говори за бъдещето, не за грешките,  а за това какво искаш ти да промениш и как да го направиш.

Йончева не присъства на пленума. В интервю по БТВ вчера тя отхвърли критиките, че е водила  негативна кампания. Обясни, че е изнасяла само факти, които според нея, хората трябвало да знаят.

Йончева върна топката в градината на БСП като заяви, че на БСП и предстои много работа, за да спечели доверието на гласоподавателите. "БСП трябва да намери сили в себе се и да докаже, че може да управлява", подчерта избраната за евродепутат от листата на БСП. 

На пленума се чули гласове, според които с отхвърлянето на Истанбулската конвенция БСП се е отклонила от лявата идеология на партията, а ръководството тласкало партията към консерватизъм.

Критика срещу линията на "левия консерватизъм" има и в доклада на Идейната комисия към НС на БСП.  Отбелязва се, че "левият консерватизъм” не се връзва с Програмата на БСП, с "Визия за България" и с европейска Платформа "Визия за Европа.

Според критиците на Нинова идеята за "левия консерватизъм" внесла объркване сред електората на партията по отношение на ценностите, които изповядва левицата. 

Водещи

Най-четени