Пловдивският окръжен съд ще гледа мярката на бившия кмет-изнасилвач 25.01 | 16:34

ВКС прехвърли делото срещу Евстатиев, след като 15 съдии в Пазарджик си дадоха отвод

От iNews.bg

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) премести в Окръжния съд в Пловдив делото срещу бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване на 16-годишно момиче. Делото за гледане на мярката срещу него "задържане под стража, бе прекратено, след като 15 съдии в Пазарджишкия окръжен съд си подадоха отвод с мотива, че като бивши колеги на Евстатиев, докато е бил прокурор в Пазарджик, не могат да са безпристрастна страна.

"Определението не подлежи на обжалване. Производството пред ВКС е образувано по повод на разпореждане на съдия от Пазарджишкия окръжен съд, с което делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на друг - еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Делото пред Пазарджишкия окръжен съд е образувано по жалба от Иван Евстатиев срещу определението на Районния съд – Панагюрище, с което спрямо него е взета мярка за неотклонение "задържане под стража”", съобщиха от ВКС.

Съдиите от Окръжния съд в Пазарджик така и не успяха да формират състав, за да гледа мярката задържане на Евстатиев. Отвод не си дадоха само двама съдии, но те са недостатъчни за образуване на състав.

От ВКС посочват още, че обвиняемият Евстатиев е работил като прокурор в Районната прокуратура – Пазарджик, бил е адвокат там, както и кмет на града. "В тези му качества съдиите от Пазарджишкия окръжен съд са имали през годините чести контакти с него, а някои от тях – и лични познанства", гласи заключението. И се допълва: "По тези съображения и за да се избегнат съмнения за предубеденост на съдебния състав, всички съдии, които са декларирали наличие на основанията за отвод, са се отвели".

 

 

Водещи

Най-четени