По 18 и 15 години затвор за четирима от "Наглите" 02.04 | 11:58

При операция "Наглите" МВР задържа 8 души - четирима се оказаха извън групата за отвличания

От Андриян Георгиев

Софийският градски съд призна за виновни четирима от осемте подсъдими по процеса срещу групата за отвличания, заловена при операция "Наглите", съобщи БТА.

Прокопи Прокопиев - Културиста, Ивайло Евтимов - Йожи и Даниел Димитров - Релето получиха по 18 години затвор. Любомир Димитров - Гребеца бе осъден на 15 години.

Според съда те са извършили десет отвличания с цел откуп и един опит за  отвличане. Съдът прие, че четиримата подсъдими са действали като престъпна група, но без изразен лидер.

Единственото недоказано отвличане остана това на Румен Гунински - син. Според съда доказателства за него са били единствено показанията на Любомир Димитров, който обаче се отрече от тях. Бащата на Гунински  коментира, че не е доволен от присъдата.

Братята Радослав и Митко Лебешковски бяха оправдани, че са участвали в отвличанията, но получиха условни присъди за незаконно притежание на оръжие. 

За невинни бяха признати Павел Петков и Цветозар Славчев. 

Признатите за виновни ще трябва да платят общо 915 хил. лв. на гражданските ищци, както и разноските по делото.

Софийският градски съд е първоинстанционен и следователно присъдата не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана на по-горна съдебна инстанция в 15-дневен срок.  

Съдът прекрати наказателното преследване срещу Кирил Кирилов, който беше застрелян на 24 март 2012 г. вечерта.

Съдът даде отделна присъда за всяко отвличане на всеки един от признатите за виновни. Законът обаче предвижда да се изтърпи само най-тежкото наказание.

Признатите за виновни подсъдими ще трябва да платят общо 930 хил. лв. като обезщетение на гражданските ищци и за разноски по делото. 

iNews припомня, че "Наглите” отговаряха за извършени 11 отвличания и един опит за покушение, съответно на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви, Георги Георгиев - Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев.

Водещи

Най-четени