По 47 професори "никнат" всеки месец 28.03 | 17:05

За две години сме произвели 1139 професори и 1324 доценти

От Цанка Донкова

По 47 професори "никнат" всеки месец. Образователният министър Анелия Клисарова отчете, че за периода от 2011 г. до края на 2013 г. сме произвели 1139 професори и 1324 доценти, съобщава агенция "Фокус”.

"Министърът на образованието и науката осъществява контрол върху откритите и неприключили процедури за придобиване на научна степен и за заемане на академични длъжности. За периода от 2011 г. досега са извършени проверки на над 150 процедури, в резултат на които не са установени съществени нарушения, които биха могли да повлияят върху резултатите", посочи Клисарова.

Тя уточни, че сигналите, които се получават в министерството, най-често съдържат данни за субективизъм при оценките в рецензиите и становища на членовете на журитата – проблем, по който министерството не би могло да изразява категорично мнение, тъй като става дума за специфични познания по отделните научни области и професионални направления.

"С оглед избягване на подобни прояви на субективизъм при провеждане на процедурите за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации беше проведено проучване сред академичната общност. Експертите на МОН са запознати с европейските практики в тази сфера" посочи образователният министър.

Тя уточни, че въз основа на получените становища и чуждестранен опит се формира виждане, което се обединява около идеята за въвеждане на минимални национални наукометрични показатели или критерии с цел повишаване на контрола на процедурите за избор и подобряване на кариерното развитие на младите учени.

"До края на март МОН ще съобщи получените предложения и становища и ще ги предложи за обсъждане на научната общност. Предвидени са мерки за промяна на закона с цел усъвършенстване на процедурите”, уточни министър Анелия Клисарова.

Водещи

Най-четени