По Коледа крадците нападнаха и банкоматите 22.12 | 09:21

Бум на измамите с дебитни карти

От Цанка Донкова

Предпразнично крадците станаха изобретателни. Измамниците източват дебитни карти, като поставят скимиращи устройства на банкоматите, съобщава TV7. Устройството копира данните от банковата ви карта, а парите се оказват в нечии други ръце.

Макар че банкоматите са снабдени с механизъм, който поглъща картите и прочита данните вътре в банкомата, скимерът няма тази възможност. Той се поставя отвън. Замаскиран е като декоративен елемент. Но в близо 90% от случаите може да бъде разпознат и с просто око. Бъдете по-внимателни и наблюдавайте процепа за карти, за да се предпазите.

Данните от нашите карти обаче не са достатъчни за апашите. Ако скимерът е добре прикрит и сме го пропуснали при огледа на банкомата, все още разполагаме със силен коз срещу крадците. Едно от предимствата ви е, че те не знаят ПИН кода ви, а при това положение е почти невъзможно да изтеглят пари. За да избегнат тази пречка апашите най-често запаметяват кода посредством мини камера монтирана на банкомата в изкуствено добавен пластмасов модул, залепен на машината. Специалистите съветват да криете 4-цифрения си код, докато теглите пари.

Водещи

Най-четени