По-висок данък при покупка на имот или кола в София от 1 януари 30.12 | 14:15

Вместо 2,5% от стойността на имуществото, налогът ще е 3%

От iNews.bg

Местният данък при покупка на имот или кола в София скача от догодина. Това предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова бе подкрепено от Столичния общински съвет.

Досега при покупка на имот дължимата такса бе 2,5% от стойността му, а от 2020 г. тя скача на 3%. Така например при сделка за недвижим имот в столицата на стойност 100 000 лева, дължимият местен данък ще бъде 3000 лева, вместо 2500, както беше до момента.

Обект на облагане с този данък са и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

Йорданка Фандъкова защити предложението си, като изтъкна, че такива сделки обикновено човек прави няколко пъти в живота си. А очакваните допълнителни 20 млн. лева от увеличаването на данъка щели да се използват за ремонти в кварталите.

"Мярката е заради увеличеното строителство и необходимостта да насочим повече средства към ремонтите в кварталите - улици, тротоари и паркинги. Нещо, което всички обещават в кампанията, но не всички подкрепяме днес. Ясно е разпределението на тези средства - 10 млн. лева към районните кметове, за да изпълнят своите програми, а другите 10 млн. - пак за ремонт на основни улици в кварталите", обясни Фандъкова.


По време на дебатите БСП и "Демократична България" категорично се обявиха против повишаването на данъците. Симеон Ставрев настоя, че скокът в данъците ще засегне именно младите семейства, които си купуват жилища.

"Чух много мантри и полуистини в опит опозицията да оправдае популисткия си подход и политики. Едно заявяват на декларативно ниво, а после гласуват по друг начин, когато трябва да се приемат непопулярни мерки. Никой не обича да му вдигат данъците, никой политик не обича да вдига данъците, но е по-важно да сме принципни", отговори задочно на критиките столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Заседанието на Столиния общински съвет продължава с обсъждането на план-сметката за дейностите по събирането на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2020 г.

По-рано днес съветниците от БСП поискаха от кмета Йорданка Фандъкова в следващите 6 месеца да подготви създаването на общинско предприятие по чистота в София, като заявиха, че още днес ще входират доклад за това.

Водещи

Най-четени