По-висок минимален доход за отопление 01.07 | 16:13

Увеличението е с 15 лв.

От Десислава Маданска

С 15 лв. ще бъде увеличен диференцираният минимален доход за отопление. Повишението ще важи за всички 16 рискови групи от хора в неравностойно положение, съобщиха от социалното министерство. От ведомството обясниха, че това е регламентирано в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление.

Очаква се с взетите мерки обхватът на програмата да се увеличи с около една четвърт.

Предвижда се до приемането на нов размер на помощта в зависимост от цената на електроенергията за битов потребител в началото на отоплителния сезон – 1 ноември, целевата помощ за отопление да бъде в размер 65,72 лв. месечно. След приемането на новия размер на помощта ще се издават изменителни заповеди, а изравняването на отпуснатите суми ще става при отпускането на втория транш на помощта, обясниха от министерството.

От ведомството посочиха още, че промяна в другите условия и критерии за достъп до целева енергийна помощ няма.

Увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г. също няма да бъде пречка за хората, които са получавали помощи през изминалия отоплителен сезон.

За отоплителен сезон 2012/2013 г. общият брой на отпуснатите целеви помощи е 210 711. Месечният размер на помощта за посочения период е 65,72 лв., а за целия отоплителен сезон – 328,60 лв.

Водещи