По-висока активност на евровота в членки на ЕС 26.05 | 18:00

В 21 страни избирателите имат право да отидат до урните днес, а в седем други вотът вече приключи

От iNews

По-висока избирателна активност на европейските избори се отчита в много от държавите, където вотът се провежда днес, предаде БНР.

В 21 страни избирателите имат право да отидат до урните днес, а в седем други вотът вече приключи. Това са Великобритания, Холандия, Ирландия,  Латвия, Малта, Чехия и Словакия.

Въпреки че традиционно избирателната активност на европейските избори е ниска и спада с всеки следващ вот, в много от държавите тази тенденция е обърната, сочат предварителните данни.

Например в Унгария над 30 % от избирателите вече са отишли до урните към 15 часа местно време, докато преди пет години активността е била 19,5 на сто. Страната често е критикувана от Брюксел за погазване на европейските принципи и ценности - особено по теми като бежанската политика и върховенството на закона.

В Румъния активността към 16 часа местно време е 31,4 на сто при 18,4 на сто преди пет години. В северната ни съседка се провежда и референдум, в който активността е 26 на сто.

По-висока избирателна активност има в Естония, като очакванията на местните анализатори са тя да прехвърли 40% в края на деня.

Водещи