По-високи данъци за собствениците на стари автомобили 01.10 | 20:24

В столицата над 145 000 собственици на автомобили ще плащат двойно по-висок налог

От Елица Елефтерова

По-високи данъци ще плащат собствениците на стари автомобили, ако бъдат приети промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от правителството. Това може да стане с промяната на методиката, по която се определят данъчните преференции за екологичност на колите.

В момента отстъпка от 50% от налога ползват и хората, които имат около 15-годишни автомобили с катализатор. Тази преференция, за автомобилите с такива устройства, е предвидено да отпадне.

За столицата това означава, че над 145 000 собственици на автомобили ще плащат двойно по-висок налог, обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. По този начин, обаче, ще се натовари по-бедното население.

Промените в закона предвиждат още намалението на налога за возила с Евро 3 и Евро 4 вече да е 30%, а не както досега 50%. Така 38 000 автомобила в София ще плащат с 20% по-висок данък. Колите, които имат Евро 3 и 4, са произведени между 2000 и 2009 година.

50% отстъпка и в бъдеще ще имат само най-новите 3-4-годишни коли. 87 000 собственици на коли в столицата ще плащат същия налог за МПС, както и досега. Данък наполовина ще плащат и автобусите, товарните автомобили и седловите влекачи с Евро 3, 4, 5, 6 и ЕЕV.

Трудност ще е удостоверяването на европейския сертификат, защото не е записан във всички талони. По какъв начин ние ще установим кой е сертификатът също не изяснено в промените, обясни Барбалов.

Той има идея общинските данъчни служби да бъдат свързани с базата данни на КАТ и с имотния регистър. Така столичани, които си купят автомобил или апартамент например, няма да минават метър от плащането на местните данъци и такси.

Понякога минават години преди собственик на автомобил да го регистрира в общината. През май и юни общината обяви промоция с минимални глоби за регистриране в районните кметства на возила, за които срокът за това е изтекъл. Само за тези два месеца столичани регистрираха 3413 автомобила.

 

Водещи

Най-четени