По-високият бряг на Дунав ни пази от наводнения като в Европа 14.06 | 12:36

Все пак рисковете за България са умерени, смята еврокомисар Кристалина Георгиева

От Кремена Бедерева

Прогнозите на европейската система за оценка на наводненията сочат, че рисковете за България са умерени. Това коментира в Русе еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

Коментарът ѝ бе по повод на критичната ситуация по река Дунав.

Тя обясни, че "умерени" съвсем не означава "нулеви", но все пак се очаква вълната у нас да не бъде с такава сила, каквато бе в страните нагоре по течението. Освен това благоприятен бил и фактът, че българският бряг е по-висок и в България рядко има сериозни наводнения.

Според Георгиева тази прогноза може да се промени от две неща - ако има скъсване на дигите или при голяма промяна в прогнозата за времето, макар че за следващите пет дни тя е добра.

Еврокомисарят посочи още, че за България в момента най-големият риск са локалните наводнения и затова нашите служби за защита на населението трябва да са в готовност за даване на сигнал при необходимост.

Георгиева изтъкна голямата роля на превантивната дейност при бедствията и даде пример с наводненията в Централна Европа през 2002 г., когато е имало повече жертви и щетите са били по-големи. Еврокомисарят посочи, че ситуацията по Дунав продължава да бъде много тежка за страните нагоре по течението.

Нейното очакване е, че ще има оказана помощ за засегнатите държави, но преди това е необходимо да се извърши оценка на щетите.

Водещи

Най-четени