По искане на президента: Герджиков започва ревизия на кабинета „Борисов 2“ 27.01 | 13:27

Радев призова новите министри да търсят и осветлят порочните практики. „Ровете всичко!“, призова и Борисов. „Няма да ви троша патъра“, отвърна наследникът му

От iNews.bg

Президентът призова служебните министри, ако намерят порочни практики в управлението, веднага да ги прекратят и осветлят

Служебният премиер Огнян Герджиков пое официално властта от досегашния министър-председател Бойко Борисов. Бившият вече премиер и лидер на ГЕРБ го призова да нареди на служебните си министри да разровят всичко във ведомствата си, за да спрат спекулациите към кабинета "Борисов 2", че е имало кражби и злоупотреби. На свой ред Герджиков пък му отговори, че е съгласен да нареди ревизии навсякъде, за да не троши хатъра на Борисов.

Така с размяна на любезности между двамата министър-председатели властта беше предадена и второто правителство на Бойко Борисов окончателно остана в миналото.

"За мен е чест, г-н Борисов, да приема от вас този висок пост, защото сте най-дългогодишният премиер в новата ни история. Искам да ви уверя, че оценяваме високо това, което сте направили. Поискахте от нас да издълбоко да ровим, да направим сериозна ревизия на работата ви. Няма да ви скършваме хатъра и ще го направим. Ако някъде излезе нещо, сме длъжни да направим това, което повеляват законите на България", заяви проф. Огнян Герджиков при смяната на властта в Министерския съвет.

В същото време Борисов заяви готовност за проверките, демонстрирайки спокойствие за свършеното от него и екипа му. "Надявам се да направите не ревизия, призовавам ви да разровите всичко, което има по министерствата. Ако има нещо, което да ви притесни, директно на прокуратурата да бъде предавано", перпоръча той.

При представянето президентът Румен Радев също призова министрите, ако "установят случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, то те да бъдат осветлени и прекратени незабавно".

Борисов пък добави: "Ако има нещо, което ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да го предавате. Който има нужда, да пита за нещо или ако прецени, защото няма по-лошо от непоискана помощ, сме готови. Указанията, които съм дал на колегите – навсякъде да помагат. Ние нямаме причина да считаме, че неуспех в държавата е нещо хубаво за дадена партия. Във всички случаи е лошо за народа".

На свой ред Герджиков отвърна, че щом вече бившият премиер се обявява за ревизия, няма да му "скърши хатъра".

Борисов изтъкна, че неговото правителство е работило денонощно и благодари за многото усилия на министрите през последните две години. По думите му "отстрани може да изглежда лесно да се управлява държава, но всъщност новите министри сами ще се убедят колко е трудно".

"Слушах речта на Радев и Герджиков. Говори се за стабилност и надграждане. Ще се радвам да виждам нашата държава по-консолидирана, с повече разум. Г-жа Нинова положи големи усилия да спечели изборите, не знам защо се срамува от вас и казва, че няма нищо общо с вас. Пожелавам ви сърдечно успех! Народът поиска нови лица, нов вид управление и се съобразихме с изборния резултат", обърна се още веднъж Борисов към Румен Радев и служебния кабинет.

Той им пожела да направят предсрочните парламентарните избори така, както неговият кабинет е направил президентските избори. Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че никой не се е оплакал от каквато и да е манипулация, включително и президентът Радев.

"Така че с цялата си толерантност хората ни гледат, трябва да бъдем такива, че институциите да си помагат. По най-демократичния път се идва на власт и по-най демократичния път се отива от нея", изтъкна още Борисов.

Накрая той призова "всички да стискаме палци на Григор Димитров и да отпразнуваме днешния ден с една победа". В момента българският топ тенисист играе полуфинал на Откритото първенство по тенис на Австралия срещу Рафаел Надал и резултатът е сет на сет.

Борисов напомни на Герджиков, че са се срещали с него на тенис-кортовете, като "балансът беше изключително в моя полза".

Водещи

Най-четени