По-лесен достъп до парите от ЕС и ефективна съдебна защита за бенефициентите предвижда закон 17.06 | 08:33

Хората и организациите, получили европейско финансиране, за първи път ще получат възможност да обжалват административните актове на Управляващите органи на Оперативните програми

От iNews.bg

Хората и организациите, които са получили европейско финансиране, за първи път ще получат възможност да обжалват административните актове, които се издават от Управляващ орган на всяка от Оперативните програми. Това ще стане, ако парламентът одобри проекта на Закон за управление на еврофондовете, изготвен от екипа на вицепремиера по еврофондоветв Томислав Дончев. Законопроектът вече е публикуван  на Портала за обществени консултаци

През първия програмен период обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс не беше възможно. Допускаше се обжалване на решения на Управляващите органи на оперативните програми, но само по реда на Гражданско-процесуалния кодекс, което водеше до сериозно забавяне на разглеждането на отделните жалби и до необходимостта от авансово заплащане на сериозна съдебна такса.

Новото предложение обаче не среща подкрепа от страна на администрацията, която управлява европейските средства. Опасенията са, че въвеждането на правото на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс може да доведе до множество жалби, особено при налагането на финансови корекции от страна на държавните власти спрямо бенефициентите, отбелязва БГНЕС.

"Законопроектът урежда обществените отношения, свързани с различните дейности по координация, изпълнение, мониторинг и контрол на средствата, предоставени от Европейския съюз на България в режим на споделено управление. Предлаганият законопроект цели да гарантира по-прозрачна, по-разбираема и по-ефективна система на публичните средства от ЕС като част от финансовата система на страната. Осигурява се засилена координация на ниво управление и на всички нива на контрол. Чрез кодификацията на нормативната уредба се установяват унифицирани и опростени процедури на основа на ясно разписани срокове и правила с ефект намаляване на административната тежест. Предвиждат се механизми насочени към ефективна съдебна защита за бенефициентите", гласят част от мотивите, представени от вицепремиера Дончев.

Бъдещият Закон за еврофондовете ще замени голяма част от настоящата нормативна база, на която се основава управлението на европейските пари у нас. В момента това става с постановления на Министерския съвет. Общият им брой е 30, като почти всеки месец правителството разглежда изменения на някое от постановленията.

Разглеждането на Закона за еврофондовете от парламента вероятно ще стартира през есенната сесия на Народното събрания.

Водещи

Най-четени