По-малко пари ще получават пенсиониращите се в края на 2021 г. 20.04 | 16:33

Тогава жените, които ще приключват трудовия си стаж, ще имат и втора пенсиоя от частен фонд

От iNews.bg

С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие на 2021 г., сочат анализите и прогнозите на Държавното обществено осигуряване, съобщава БНР.

Тогава жените, родени в началото на 1960 година, които ще трябва да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества.

Очаква се по същата причина през 2040 г. НОИ да отпуска с до 25% по- ниски пенсии.

Изчисленията на осигурителния институт са направени при хипотезата, че 100% от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба.

Това означава, че коефициентът на заместване на пенсията от НОИ към дохода, получаван преди това ще намалява и ще се задържи на около 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42 на сто.

Възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към НОИ ще оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб за хората, които ще изберат осигуряване само в НОИ.

За тях средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10-процентни пункта по-висок.

По-ниските пенсии, които НОИ ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да продължават да се осигуряват и в частните фондове, е заради планираната пропорционална редукция, тъй като част от общата вноска е била прехвърлена към частните пенсионни фондове, избрани от хората.

83 на сто от пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2019 година, ще се увеличат, ако от 1-ви януари следващата година се направи преизчисление със средния осигурителен доход за 2019 година. Според разчетите на НОИ това би струвало над 3,79 милиарда лева. Прогнозата е от първия за годината Електронен бюлетин на осигурителната институция.

При този вариант на преизчисляване ще подлежат 1,994 милион трудови пенсии. За 1,65 милион от тях ще има значително увеличение, средно с 44%, но то ще струва по 316 милиона лева месечно повече на бюджета на НОИ. Например, ако през декември тази година дадена пенсия е 400 лв., през януари догодина тя вече би била 580 лв. 

Преизчисляването обаче няма да доведе до положителен резултат за повече от 300 хиляди пенсионери, в това число са 260 хиляди, които са с много малък осигурителен принос. За тях изчислената пенсия е много ниска, но получават доплащане от държавата до определения минимален размер. Положителен ефект няма да усетят и 40 хиляди възрастни, получаващи пенсии над тавана. Те ще продължат да получават до поставеното ограничение. 

На преизчисляване няма да подлежат около 150 хиляди пенсии, отпуснати за нетрудова дейност. 

Най-четени