По над 350 въпроса на ден получава Националната линия за коронавируса 21.08 | 12:31

През последния месец обаче лекарите наблюдават спад на запитванията

От iNews.bg

Над 350 запитвания дневно постъпват на Националната линия за коронавируса. Все пак се отчита спад на обажданията спрямо периода от март-април до сега, съобщава БНТ.

Д-р Караджов посреща запитванията за COVID-19. Казва, че повечето въпроси от гражданите са свързани с пътувания в чужбина.

"Ще има ли карантина? Ще ми наложите ли карантина, като се прибирам от съответна държава? Ето, сега ме питаха за държава Израел. Трябва да си подготвят PCR тест за 82 часа", разказа д-р Рашко Караджов - гл. експерт, дирекция "Медицински дейности".

Лекарите забелязват спад на обажданията през последния месец.

"Лек спад има в честотата на обажданията на гражданите и те пак така на приливи и отливи, когато наближи издаването на нова заповед, изтичането на старата, и влизането на сила на новата обикновено зачестяват обажданията", каза д-р Рашко Караджов - гл. експерт дирекция "Медицински дейности".

Сърбия, Турция и Македония, са сред държавите, от които граждани завърнали се в България трябва да бъдат поставени под карантина. Съществува възможността да се представи PCR тест - с отрицателен резултат до 24 часа от влизането в България.

А екип от над 20 психотерапевти от Българското общество по групова анализа и групови процеси ще могат да помагат на хора, които са пряко засегнати от коронавируса. Напълно безплатно хората ще могат да споделят как се чувстват и да получат помощ.

"Хората, в най-голям риск, все пак са хората, които са на първа линия. Това са лекари, медицински персонал, това са ромските медиатори, хората, които са в карантина, или пък са преболедували болестта", каза прихотерапевтът Цветелина Йосифова, председател на Българското общество по групова анализа и групови процеси (БОГАГП).

Освен чрез онлайн връзка, консултациите ще могат да се провеждат и по телефона.

Водещи

Най-четени