По-ниска раждаемост във Варненската АГ болница през 2017 г. 27.01 | 09:11

Процентът на стерилитет при жените и мъжете нараства

От iNews.bg

През последните две години се наблюдава спад в раждаемостта във Варненска област. В АГ болницата във Варна, която обслужва Свероизточна България, новородените за 2017 г. са с 90 по-малко в сравнение с предходната година, предаде БНТ

2178 бебета са се родили през изминалата година в специализирана АГ болница във Варна. По-голям е броят на новородените момченца - 1158, момиченцата са 1020.проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата във Варна: За Варна има спад и за нашата болница, доколкото знам, и за колегите от родилно отделение на окръжна болница, но за някакви по-трайни изводи и тенденции, би следвало да се види за период от пет години, за една-две години не е правилно да се правят драстични изводи.

Причините да пада раждаемостта, според специалистите, не са само икономически. Процентът на стерилитет при жените и мъжете нараства, а все повече двойки планират своето първо дете след 35-годишна възраст.проф. д-р Емил Ковачев - управител на АГ болницата във Варна: И това е тревожна тенденция, защото след 35 години нараства честотата на някои заболявания, както и честота на вродените аномалии.

Варненската АГ болница е второто по големина специализирано здравно заведение в страната. В неонатологичното отделение се грижат за всички преждевременно родени деца в Североизточна България.проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата във Варна: Преждевременните раждания общо взето се движат константно в последните години. Специално за нашата болница процентът се движи между 13 и 14,5 процента, но това е нормално, защото при нас има едно друго уникално отделение за Североизточна България - патологична бременност, тук се насочват бременни със заплашващи спонтанни аборти.

Както повечето здравни заведения и варненската АГ болница се нуждае от нова апаратура, макар че по различни програми и с помощта на дарители тя се обновява периодично, но бързо се и амортизира. А болниците трудно могат да се справят сами със собствени средства.проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата във Варна: Не е нормално България като една от водещите страни с отрицателни демографски показатели, клиничната пътека "Раждания" да е на загуба. Пътеките не са променяни в последните 8-9 години, а знаете болниците са търговски дружества. Всичко скача - цени на консумативи, на ток, на лекарства, а цената на основното постъпление за болницата от Здравна каса стои едно и също.

Според медиците трябва да се увеличат парите по някои от водещите клинични пътеки. Необходимо е също да спре изтичането на медицински кадри в чужбина..

Водещи

Най-четени