По-ниска такса "тротоарно право" за търговците в София 28.06 | 17:18

Наемите за разполагане на маси от заведенията ще бъдат намалени с 25 %

От Петя Михайлова

От 1-ви август търговците в София ще плащат по-ниска такса "тротоарно право".

Наемите за разполагане на маси от заведенията ще бъдат намалени с 25 %, съобщи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, цитиран от БНР.

Схемите на организация на пространствата също ще се променят, но затова ще е необходимо по-дълго време.

В момента за изнасянето на маси пред заведенията се плаща между 25 и 36 лева на квадратен метър в зависимост от зоната. След намалението таксата ще се движи от 19 до 27 лева.

"Това се прави не само за улеснение на малкия и среден бизнес, който бе засегнат в най-голяма степен от кризата, но и за подобряване събираемостта на тези средства", посочи председателят на комисията по стопанска политика Николай Стойнев.

"В началото на 2010 година ние намалихме таксата с 20 процента. Приходите бяха намалели само с четири процента. Това показва, че при по-ниските такси при ясните правила, бизнесът плаща", каза още Стойнев.

Ако собствениците на заведение инвестират в облагородяването на пространството като озеленяване или осветление, няма да плащат таксата за тази част от използваната площ.

Масите ще се редят така че да не пречат на преминаващите, а за да се постигне по-добър контрол терените ще се маркират, съобщи председателят на общинския съвет Андрей Иванов:

 

Най-четени