По-ниски резултати на изпитите след 7 клас от миналата година 08.06 | 19:57

Това е така заради по-високите критерии, е обяснението на образователният министър

От Кремена Бедерева

Резултатите от изпитите след 7 клас са малко по-ниски от миналата година, тъй като решихме да вдигнем критериите. Това заяви днес пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той допълни, че скалата за оценяване ще бъде вдигана стъпаловидно и потвърди, че резултатите от изпитите след 7 клас ще бъдат оповестени на 10 юни (петък).

По въпроса за новия Закон за висшето образование министър Игнатов каза, че той е почти готов и ще бъде оповестен за обсъждане в края на септември, уточнява БТА.

Сергей Игнатов допълни, че МВР и МВнР имат задачата, без да нарушават шенгенските ангажименти, да облекчат идването на чужди студенти в България. Стремежът е да бъдат отстранени всички административни пречки, които биха забавяли оформянето на документацията, каза той.

iNews припомня, че за втора година изпитите по български език и литература и по математика след 7-ми клас са в два модула.

Първият модул за националното външно оценяване по математика съдържаше 25 задачи, които бяха структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен.

Вторият модул от изпита по математика включваше пет задачи с отворен отговор. Оценката от приемния изпит по математика се формира въз основа на резултатите от двата модула, взети заедно.

Първият модул на изпита по български език и литература след седми клас за външно оценяване и кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки седмокласниците също бе от 25 въпроса.

Вторият модул беше преразказ на неизучаван текст, като на седмокласниците се падна разказа "Череша с алени сърца" от Станислав Стратиев.

Тази година текстовете за преразказ се избираха от министъра на образованието. Между повече от 30 той се е спрял на три - освен Станислав Стратиев, в другите два варианта е имало текстове на Николай Табаков и Драган Тенев.

Седмокласниците в страната са 58 909, а броят на местата за прием след седми клас в държавните, общинските, частните и в училищата по изкуствата е 39 559.

Всички седмокласници полагаха изпитите в своето училище. Резултатите ще станат ясни до 10 юни.

Водещи

Най-четени