По-прозрачни процедури предлагат промените в Закона за обществените поръчки 28.08 | 15:10

Над 290 предложения от граждани и организации са получени при изготвянето на законопроекта

От Елица Елефтерова

Правителството одобри проекта за законодателни промени на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Част от тях предвиждат неотложни и стабилизационни мерки, насочени към бизнеса. Основната цел е процедурите по ЗОП да станат по-прозрачни и да се създаде възможност повече кандидати да участват в тях.

Измененията в закона се правят след активен диалог в обществото. Граждани и организации са направили предложения по въпроса. Към момента 26 организации са представили своите идеи, а конкретните писмени предложения за промени в ЗОП са 297.

Целите, които правителството си поставя с промените, могат да бъдат обобщени в седем групи. Първата включва радикалното намаляване на бюрократичната тежест в процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Втората група се отнася до насърчаването на малките, средните и новосъздадените предприятия и премахването на изкуствените административни бариери пред участието им.

На трето място е прецизирането на някои процедурни правила и изясняване на дефиниции, като целта е да се намали административната тежест върху бизнеса и на субективизма при оценяването.

Четвъртата група са свързани с повишаването на капацитета на администрациите, прилагащи закона. Това ще се реализира чрез повишаване на правомощията и на отговорностите на Агенцията за обществени поръчки, както и чрез обезпечаване и гарантиране на професионалната специализирана експертиза, която е необходима на възложителите при подготовка на предложенията за оценката и на офертите.

На пето място се акцентира върху установяването на контрол не само върху прилагането на закона, но и върху изпълнението на сключените на негово основание договори.

Шеста цел на законопроекта е пълната публичност и прозрачност на дейностите по възлагане на обществени поръчки, както и по изпълнение и приключване на сключените договори. Седмата основна цел е закрилата на труда.

Водещи

Най-четени