По стъпките на хероина: България е важно звено в световната наркомрежа 26.06 | 18:13

2/3 от хероина за Европа минава през българо-турската граница

От Филипа Тодева

Докато зависимостта към хероина в САЩ расте, Съединените щати се фокусират върху световната наркомрежа за доставки и властите смятат, че важно звено във веригата е България. През България минава повечето от хероина, който се вкарва в Европа, а част от него се озовава и по американските улици, пише npr.org (Parallels).

Напоследък по 100 ТИР-а чакаха на българо-турската граница на дълги опашки и в двете посоки. "Можете да си представите колко трудно би било да се установи дали има наркотици дори и в един от тези ТИР-ове – те са големи, много са и повече са пълни с напълно легални стоки".

Главен инспектор Пламен Динев, който ръководи граничната полиция е информирал, че само през почивните дни на границата са задържани близо 250 килограма хероин. Изданието допълва, че доскоро правителствата активно са се възползвали от търговията с наркотици през тази граница.

"Това беше напаст, буквално напаст през '90-те години и ние "още берем плодовете от този период", казва Елена Поптодорова, посланик в САЩ. Тя отбелязва, че голяма промяна е настъпила с присъединяването на България към Европейския съюз.

"Това може би беше най-доброто "лекарство", защото за да се възползваме от европейските фондове, трябва да отговаряме на определени критерии", добавя Поптодорова.

Изданието прави интересен коментар. "Ако става въпрос за избор как да забогатееш – чрез Брюксел или чрез наркотрафик, повечето хора биха избрали този вариант, при който няма да влязат в затвора. И все пак трафикът на наркотици в България продължава да бъде достатъчно голям проблем, който принуди Американската администрация за борба с наркотиците DEA да отвори офис там през 2012 година".

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в България има условия за пласиранена хероин, защото има установени канали и добра инфраструктура.

"И между другото ние виждаме как тези канали се разрастват, когато например редуцира присъствието си в Афганстан", казва Безлов, като отбелязва, че трафикът на хероин е важен за финансирането на терористичните организации.

Безлов казва, че около 2/3 от хероина за Европа минава през България, а 1/3 от него достига САЩ.

Водещи

Най-четени