Побоят в трамвай №20 - щрихи към едно тромаво правосъдие 01.10 | 20:49

След 2 години и четири месеца разследване съдът върна делото на прокуратурата

От Андриян Георгиев

Софийският районен съд (СРС) върна на прокуратурата делото за побоя в трамвай №20 на 6 юни 2010 г. Причината е, че един от подсъдимите - Васил Павлов, не е имал възможност да се запознае с материалите по делото.

Днес (1 октомври) се проведе първото съдебно заседание по казуса. На подсъдимата скамейка, повече от 2 години след инцидента, при който пострадаха 4-ма младежи, седнаха Емил Алексиев, Росен Кънев, Димитър Лазаров, Васил Павлов, Марио Ел Макуси и Матея Пенев.

С това делото на практика се връща в изходно положение. 

На 6 юни 2010 г. крайнодесни младежи нападнаха и пребиха крайнолеви политически активисти в трамвай №20. Левичарите отивали на протест срещу лошите условия в бежанския център в кв. "Бусманци". 

Интересът към случая беше голям, а малката съдебна зала едва побра над 20 обвиняеми, ищци, адвокати и журналисти. Още толкова приятели и роднини на потърпевшите пък останаха в коридорите. Сред тях беше и общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки, който дойде да подкрепи обвиняемите. 

Обсъждането продължи над 3 часа, като СРС реши делото да бъде върнато на Софийската районна прокуратура.

Първоначално от МВР бяха арестували осем души, като в крайна сметка подсъдими останаха шестима от тях. След близо двумесечен престой зад решетките, заподозрените бяха пуснати на свобода след масови граждански протести.

Доказателствата за вината на момчетата бяха базирани на свидетелски показания и разпознаване от страна на потърпевшите. Според защитата на шестимата обвинението е абсурдно, а повечето от групата дори не се познават. 

Един от подсъдимите коментира пред iNews, че решението на съда да върне делото на прокуратурата го е разочаровало, защото той се е надявал то да тръгне и да има възможност колкото се може по-бързо съдът да изчисти името му. По думите му, той е жертва на полицейски произвол, тъй като не е присъствал на мястото на инцидента и впоследствие е задържан в дома си без полицията да е имала каквито и да било улики срещу него. 

След задържането на осмината вътрешният министър Цветан Цветанов твърдеше на всеослушание, че полицията си е свършила светкавично работата и че имало безспорни доказателства, че тъкмо арестуваните са извършители на деянието. Това беше един от казусите, които родното МВР лансира пред Брюксел в навечерението на поредния доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешните работи у нас. 

Водещи

Най-четени