Повдигнаха обвинение на следователката, помагала на шефа „Фронтиер“ 10.05 | 13:18

Следователката Татяна Шарланджиева е с мярка за неотклонение „Подписка“

От Ивелина Георгиева

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на следователя от Национална Следствена Служба (НслС) Татяна Шарланджиева , съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Тя е обвинена за това това, че в периода от 02.08.2006 г. до 11.10.2006 г., в гр. София, е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които й налага службата относно наказателно преследване, с цел да избави директора на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев от наказанието, което му се полага по закон за пране на пари.

Взетата спрямо обвиняемата Шарланджиева мярка за неотклонение е "Подписка”.

Досъдебното производство, по което Татяна Шарланджиева е привлечена като обвиняема е било образувано на 08.05.2007 г. срещу Татяна Шарланджиева и Корнелия Нинова за престъпление по чл. 288 НК.

С постановление на СГП от 26.06.2008 г. наказателното производство по делото е било прекратено.

На 22.02. 2013 г. постановлението за прекратяване е отменено от Апелативната прокуратура и в хода на проведеното разследване са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Шарланджиева за извършено от нея престъпление.

Разследването по делото продължава.

СГП е отправила предложение до главния прокурор Сотир Цацаров за внасяне на искане до ВСС за отстраняване на Шарланджиева от длъжност.

Името на Татяна Шарланджиева нашумя около скандала с директора на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев.

По време на 41-то Народно събрание председателят на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев изнесе данни, според които депутатът от БСП Корнелия Нинова в качеството си на заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма по време на управлението на Тройната коалиция е провела над 100 телефонни разговора само за няколко дни с Татяна Шарланджиева.

Тогава Янев обвини следователката, че е натоварена със задачата да разследва енергийните далавери с цел да се "потъпче” информация за сделки с бизнесмена Красимир Георгиев.

Бившият директор на НслС Ангел Александър също се изказа по адрес на скандалната следователка като обяви, че с помощта и посредничеството на Корнелия Нинова се е опитала да осуети разследването срещу шефа на "Фронтиер", който е бил замесен в далаверите с "Топлофикация", заради контактите му с Румен Овчаров.

Водещи

Най-четени