Повдигнаха обвинения на шефа на "Напоителни системи" 07.10 | 16:02

Стайко Ганчев съзнателно сключил неизгодна сделка, смятат от прокуратурата

От Десислава Маданска

Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинения на изпълнителния директор на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и на членове на Борда на директорите – Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, за съзнателно сключване на неизгодна сделка, съобщиха от прокуратурата.

Според разследващите извършител е Ганчев, а другите двама са помагачи.

Тримата са задържани за 72 часа. Прокуратурата ще поиска да им бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Досъдебното производство е образувано на 30 септември и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

Според разследващите на 2 ноември 2011 г. в София на заседание на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД тримата обвиняеми са взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна.

Съгласно това решение продажбата на тези метали е трябвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) до 31 декември 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

След това решение – на 3 ноември 2011 г., шефът на "Напоителни системи" Стайко Ганчев съзнателно сключил неизгодна сделка – договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието и деянието представлява особено тежък случай, смятат разследващите.

От борсовия посредник са били сключени две сделки – едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата за продажба на 1500 тона скрап на цена 270 лева за тон, допълва БТА. Цените, на които са били извършени продажбите, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество, посочват от прокуратурата.

От сключването на неизгодната сделка за "Напоителни системи" са произлезли значителни вреди, а случаят е особено тежък предвид необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние, смятат от прокуратурата. 

Водещи

Най-четени